Proiectele specifice, cum ar fi vânzarea participaţiei de 67% în porturile Pireu şi Thessaloniki, au fost incluse în acordul cu creditorii internaţionali şi vor fi realizate, a precizat Pitsiorlas. Alte firme scoase la vânzare sunt compania de cale ferată din Grecia, Trainose, şi compania de mentenanţă a materialului rulant Rosco. Grupul german Siemens AG şi cel francez Alstom SA sunt interesaţi de Rosco, în timp ce o societate mixtă alcătuită din Grup Feroviar Român (GFR) şi firma americană Watco Cos LLC vor licita pentru Trainose, a precizat şeful HRADF.
‘Câteva privatizări importante vor fi finalizate foarte rapid, în următoarele şase luni. Nu sunt optimist, sunt realist’, a afirmat Stergios Pitsiorlas.
Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut în iulie de Grecia (în valoare de 85 de miliarde de euro) prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani Grecia a obţinut din privatizări 3,5 miliarde de euro.
Vânzarea participaţiei de 66% în operatorul reţelei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia, Desfa, către grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan va fi finalizată la începutul lui 2016, cel mai târziu, a declarat Pitsiorlas. Ulterior, SOCAR va vinde 16% din Desfa şi există cumpărători interesaţi, a adăugat oficialul elen.
Precedentele Guverne de la Atena au obţinut câteva progrese în procesul de privatizare. O parte din portul Pireu a fost concesionată companiei chineze de transport Cosco, care a creat în ultimii trei ani 1.500 de locuri de muncă. Anul trecut, Loteria Naţională OPAP a fost vândută pentru 652 milioane de euro, iar unele clădiri deţinute de stat au fost, de asemenea, vândute.
Public Power Corporation lansase anul trecut o ofertă publică pentru vânzarea unei participaţii de 66% în ADMIE şi câţiva investitori, inclusiv compania chineză de stat Grid Corporation of China (SGCC) şi grupul italian Terna, s-au aflat pe lista scurtă a cumpărătorilor.
Creditorii internaţionali ai ţării au cerut privatizări ale porturilor, companiilor de apă şi canalizare şi companiei de poştă, în schimbul asistenţei internaţionale.
GFR este deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica. El a fost condamnat la începutul anului la 4 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă într-un dosar care implică CFR Marfă. Procurorii au stabilit că Stoica i-a dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.