Grup Feroviar Român şi Watco nu mai sunt interesate de compania de cale ferată din Grecia
Termenul limită pentru depunerea de oferte neangajante se apropie şi au rămas trei companii interesate de Trainose: grupul chinez de transport maritim Cosco Pacific, compania Russian Railways şi firma italiană Trenitalia.
În 2014, Trenitalia, companie controlată de statul italian, a înregistrat venituri de 8,5 miliarde de euro şi profituri de 270 milioane de euro.
Pe de altă parte, susţin sursele, retragerea Watco Companies LLC este definitivă, chiar dacă firma americană şi-a exprimat interesul la prima licitaţie pentru Trainose. De asemenea, grupul francez SNCF s-a abţinut de la participarea la licitaţie, deşi iniţial s-a arătat interesat de compania de cale ferată din Grecia.
Interesul s-a reaprins după apariţia ofertelor pentru cel mai mare port al ţării – Pireu – şi măsurile luate pentru privatizarea sa, a afirmat un oficial al Agenţiei pentru Privatizare din Grecia (Taiped).
Termenul limită pentru depunerea ofertelor în vederea achiziţionării integrale a Trainose este 21 martie iar depunerea ofertelor angajante este prevăzută pentru 26 aprilie.
În februarie, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că firma Cosco ar urma să înainteze o ofertă pentru compania de cale ferată din Grecia, Trainose, după ce a devenit singurul ofertant pentru cel mai mare port al ţării – Pireu – continuând astfel planurile de a construi un hub european de transport.
Prin achiziţionarea Trainose şi a portului Pireu, Cosco va obţine legături maritime spre Canalul de Suez şi legături feroviare către Balcani şi Europa Centrală şi de Est (CEE).
În decembrie, Cosco şi-a sporit forţa financiară după ce a fuzionat cu China Shipping Group. Acum compania se concentrează pe extinderea cotei de piaţă în Grecia, într-o perioadă dificilă pentru sectorul de transport maritim.
COSCO a oferit luna trecută 400 milioane de dolari pentru o participaţie de 67% în Portul Pireu şi ar urma să fie numit investitor preferat.
Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut în iulie de Grecia (în valoare de 85 de miliarde de euro) prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani Grecia a obţinut din privatizări 3,5 miliarde de euro.