Grup infracţional ce ar fi creat site-uri asemănătoare unor bănci şi ar fi sustras bani de la peste 40 de persoane – destructurat

Procurorii DIICOT au anunţat, sâmbătă, că au destructurat un grup infracţional care ar fi creat site-uri false asemănătoare celor originale ale unor unităţi bancare şi prin care ar fi reuşit să sustragă sume de bani de la peste 40 de persoane care şi-au introdus credenţialele conturilor deţinute.
AGERPRES - sâm, 26 aug. 2023, 11:41
Grup infracţional ce ar fi creat site-uri asemănătoare unor bănci şi ar fi sustras bani de la peste 40 de persoane - destructurat

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, joi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a şapte persoane şi măsura controlului judiciar faţă de alte 15, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, complicitate la fraudă informatică în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, trafic de droguri de risc în formă continuată şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

Procurorii au reţinut că, în perioada octombrie 2022 – iunie 2023, în municipiul Bucureşti, localităţile limitrofe ce aparţin de judeţul Ilfov şi judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni informatice care a creat site-uri false asemănătoare site-urile originale ale unor unităţi bancare, inducând în eroare peste 40 de persoane vătămate, care au accesat paginile falsificate şi şi-au introdus credenţialele conturilor bancare deţinute.

„Acestea au fost colectate de inculpaţi care le-au utilizat transferând sumele de bani din conturile persoanelor vătămate în conturi deschise în acest scop la alte bănci. După efectuarea operaţiunilor financiare frauduloase, inculpaţii au retras o mare parte din sumele de bani de la bancomate din Bucureşti şi Timişoara. Persoanele vătămate au fost prejudiciate cu sumele de 2.228.847 lei şi 44.543 euro. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe trei paliere, având sarcini precis delimitate”, se precizează în comunicat.

Astfel, arată sursa citată, primul palier a fost format în special din persoane cu abilităţi tehnice şi cunoştinţe solide în domeniul informatic, care au avut rolul de a crea site-urile web false, asemănătoare site-urilor originale ale unor bănci, în scopul inducerii în eroare a clienţilor.

„Membrii acestui palier au încărcat pe motoarele de căutare site-urile falsificate şi au aplicat măsuri specifice, astfel încât la tastarea denumirilor unităţilor bancare, site-urile falsificate să fie primele afişate”, spun anchetatorii.

Membrii grupului au colectat credenţialele de acces obţinute prin inducere în eroare şi le-au utilizat în mod fraudulos introducându-le pe site-urile reale ale unităţilor bancare, ceea ce le-a permis să dobândească control deplin pe conturile persoanelor vătămate (în special societăţi comerciale) şi să efectueze transferuri de fonduri băneşti în diferite conturi deschise la alte bănci pe numele altor membri ai grupului infracţional.

Persoanele care au acţionat pe cel de-al doilea palier au identificat, recrutat şi coordonat persoanele cărora le revenea rolul de a deschide conturile în care urmau să fie virate, în mod fraudulos, sumele provenite din conturile persoanelor vătămate.

„Ultimul palier a fost format, în special, din persoane cu o condiţie materială modestă sau care doreau să obţină, cu efort minim, foloase materiale importante. Acestora le-a revenit, după aderarea la grupul infracţional organizat, rolul de a-şi deschide conturi la unităţi bancare în care erau virate ulterior sumele de bani provenite din conturile bancare fraudate”, arată anchetatorii.

Tot joi, au fost puse în aplicare 36 de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Galaţi, Bacău, Timiş şi municipiului Bucureşti, fiind identificate şi ridicate unităţi de calcul tip laptop, carduri şi documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei şi în euro, precum şi arme albe. Au fost descoperite şi ridicate droguri de mare risc: cantităţile de 35 de grame cocaină, 16 grame de M.D.M.A., 650 de comprimate ecstasy şi 56 de doze de LSD, precum şi 3 grame canabis drog de risc.

Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi, a dispus arestarea preventivă a celor şapte persoane, pentru o perioadă de 30 de zile, informează DIICOT.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...