Investigatorii au estimat recent că anual operaţiunile de spălare de bani prin Olanda se ridicau la aproximativ 13 miliarde de euro, echivalentul a aproape 2% din PIB-ul ţării.
În martie, procurorii olandezi verificau indiciile conform cărora reţeaua de spălare de bani în care era implicat grupul ABN Amro a transferat miliarde de euro Rusia.
„Este extrem de îngrijorător faptul că ABN Amro este investigat de procurori”, a declarat ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, adăugând că Executivul este decis să combată operaţiunile de spălare de bani şi „băncile sunt cele care trebuie să-i ţină pe criminali în afara sistemului”.
Joi, acţiunile ABN Amro au scăzut cu 9,9% la Bursa de la Amsterdam. Anul acesta titlurile au scăzut cu 40%.
Ancheta face parte dintr-un proiect vast al procurorilor europeni de a lupta împotriva tranzacţiilor ilegale efectuate prin intermediul băncilor şi vine la o zi după ce sediul băncii germane Deutsche Bank a fost verificat de procurori pentru a găsi dovezi legate de operaţiunile de spălare de bani de la Danske Bank.
Procurorii olandezi susţin că ABN Amro a raportat tranzacţiile suspecte prea târziu sau nu le-au raportat deloc o lungă perioadă de timp, şi nu au investigat în mod adecvat comportamentul clienţilor suspecţi.
ABN Amro, deţinută în proporţie de 56% de statul olandez, are 17.950 de angajaţi.
În septembrie 2018, justiţia olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească 775 milioane de euro. Procurorii au reproşat ING că a încălcat legislaţia olandeză în materie de prevenire a spălării banilor şi finanţarea terorismului, „în mod structural şi timp de mai mulţi ani” prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor între 2010 şi 2016.
Procurorii olandezi au informat că din suma totală de 775 milioane euro, 675 milioane de euro este considerată o amendă iar restul 100 milioane
de euro este considerat o redresare pentru beneficii obţinute în manieră ilicită.
ING Bank oferă servicii bancare unui număr de aproape 37 milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.
Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.