Grupul bancar olandez ING a raportat rezultate trimestriale peste aşteptări
În primul trimestru din 2021 profitul net a urcat la 1,01 miliarde de euro (1,20 miliarde de dolari), de la 670 milioane de euro în perioada similară din 2020, şi peste estimările analiştilor, de 813 milioane de euro.
Totuşi, directorul general Steven van Rijswijk a avertizat că, în condiţiile în care cea mai mare parte a Europei atenuează abia acum restricţiile, pandemia încă este principala ameninţare la adresa perspectivelor clienţilor.
„Rămânem prudenţi şi ţinem cont de posibilele pierderi din cauza creditelor”, a declarat şeful ING.
Acesta a explicat că pe fondul ratelor extrem de scăzute ale dobânzilor, „mulţi clienţi preferă investiţiile ca alternativă la economisire, ceea ce are ca rezultat creşterea activităţii pe segmentul de investiţii bancare”.
În primul trimestru din 2021, provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut la 223 milioane de euro, de la 661 milioane de euro în perioada similară din 2020, iar marja netă a dobânzilor a scăzut la 1,41%, de la 1,51% în urmă cu un an, reflectând costurile mai ridicate cu depozitele clienţilor.
Creditarea netă a urcat cu 17,80 miliarde de euro în primele trei luni din acest an, pe fondul majorării cererii pentru împrumuturi ipotecare.
Apetitul pentru împrumuturi s-a îmbunătăţit în Asia, în America de Nord şi de Sud, şi într-o măsură mai redusă în Europa, a declarat Van Rijswijk.
Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.