Aproape 60% din totalul finanțărilor au fost direcționate către tranziția verde, acțiunile climatice și sustenabilitatea mediului.
Rezultatele preliminare indică, din nou, o profitabilitate solidă. În același timp, operațiunile BEI cu risc mai ridicat, menite să sprijine cele mai inovatoare companii din Europa, au crescut semnificativ. Un nivel record de 8 miliarde de euro în investiții de capital și quasi-capital din partea BEI și a Fondului European de Investiții (FEI) este estimat să mobilizeze 110 miliarde de euro în capital de creștere pentru startup-uri, scale-up-uri și pionieri europeni.
Investițiile eligibile în securitate și apărare s-au dublat în 2024, iar obiectivul este o nouă dublare în acest an. În plus, Grupul BEI și-a extins semnificativ investițiile eligibile în proiecte cu dublă utilizare, care includ acum protecția frontierelor, mobilitatea militară, deminarea și decontaminarea, tehnologiile spațiale, securitatea cibernetică, echipamentele anti-blocaj, protecția infrastructurii critice maritime și submarine, cercetarea și dezvoltarea, precum și dronele.
Perspectivele pentru 2025: Grupul BEI intenționează să își crească investițiile totale la 95 de miliarde de euro, cu inițiative emblematice pentru susținerea campionilor europeni din domeniul tehnologic și a programului dedicat TechEU, pentru materiile prime critice, gestionarea apei, eficiența energetică a întreprinderilor mici și mijlocii și o platformă specială destinată promovării locuințelor sustenabile și accesibile.
Reducerea birocrației și eficientizarea proceselor: În paralel cu extinderea capacității de investiții și a impactului său, Grupul BEI a făcut progrese semnificative în simplificarea procedurilor pentru clienți, reducând timpul necesar aprobării și implementării noilor investiții. În 2024, a introdus procese de evaluare simplificate pentru peste 40% dintre operațiunile sale.
„Am atins recorduri în 2024 prin finanțările noastre. Ne-am pregătit să sprijinim prioritățile UE în acest nou mandat politic. Și vom juca un rol și mai important în 2025 – bazându-ne pe performanța excelentă a Grupului BEI pentru a crește impactul, consolidând securitatea și competitivitatea Europei prin investiții strategice și ambițioase”, a declarat Nadia Calviño (foto), președinta Grupului BEI, în cadrul prezentării rezultatelor anuale la Bruxelles.
Finanțările angajate de Grupul BEI în 2024 sunt așteptate să alimenteze cu energie curată aproape 15 milioane de gospodării, să creeze până la 1,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa în următorii ani, să sprijine dezvoltarea unor tratamente inovatoare împotriva cancerului și să contribuie la asigurarea locuințelor accesibile de la Croația până în Letonia.
Creșterea activităților cu risc mai ridicat, mobilizând aproximativ 110 miliarde de euro în noi investiții. Acestea includ un nivel record de 7,2 miliarde de euro investite de FEI în ecosistemul fondurilor de capital și 1 miliard de euro în finanțare de risc (venture debt) din partea BEI.
Peste 14 miliarde de euro în investiții totale mobilizate de FEI pentru a sprijini întreprinderile mici și inovatorii europeni, inclusiv prin 102 fonduri de capital de risc. Printre acestea se numără un fond dedicat sprijinirii startup-urilor deținute de femei și echilibrate din punct de vedere al diversității de gen în domeniile deep tech și spațial.
Un record de 51 de miliarde de euro – aproximativ 60% din investițiile anului trecut – alocate tranziției verzi, acțiunilor climatice și sustenabilității mediului. Acestea variază de la prima fabrică de anvelope cu emisii zero din lume, situată în România, până la finanțarea mobilității sustenabile în Valencia. Grupul BEI rămâne astfel pe drumul cel bun pentru a sprijini investiții de 1 trilion de euro în domeniul climei și sustenabilității până în 2030.
Un record de 31 de miliarde de euro pentru securitatea energetică a UE, inclusiv pentru eficiență energetică, energie regenerabilă, stocare și rețele electrice – investiții care vor susține peste 100 de miliarde de euro în finanțare totală. Printre inițiativele emblematice se numără: contra-garanții pentru sprijinirea producătorilor europeni de energie eoliană, fabrici de baterii pentru vehicule electrice în Franța, insula Prințesa Elisabeta în Belgia, finanțarea rețelelor și a soluțiilor de stocare a crescut la un nivel record de 8,5 miliarde de euro, mobilizând 40% din investițiile totale ale Europei în acest sector în 2024, inclusiv pentru modernizarea rețelelor de transport și interconectările din Spania, Cehia și Germania.
Sprijinul pentru proiectele eligibile din domeniul securității și apărării s-a dublat la 1 miliard de euro, incluzând: dezvoltarea de sateliți cu dublă utilizare în Polonia, modernizarea porturilor din Danemarca pentru a răspunde nevoilor navelor NATO, investiții ale FEI în fonduri private dedicate acestui sector; se preconizează o nouă dublare a investițiilor anuale în acest domeniu, ajungând la 2 miliarde de euro în 2025.
Un record de 38 de miliarde de euro pentru accelerarea coeziunii sociale și teritoriale, incluzând: linii de credit pentru fermierii din România, startup-uri inovatoare în Grecia, proiecte de tranziție justă în Estonia.
Grupul BEI a oferit sprijin financiar pentru reziliența climatică și adaptare, de la reconstrucția post-alunecări de teren în Italia până la investiții pentru refacerea regiunilor europene afectate de inundații devastatoare.
Peste 2,2 miliarde de euro au fost alocate Ucrainei din 2022, contribuind la reconstrucția școlilor, grădinițelor și spitalelor, modernizarea infrastructurii de transport, protecția infrastructurii energetice, sprijinirea sectorului privat.
Operațiunile Grupului BEI din afara Uniunii Europene contribuie la stabilitatea în vecinătatea UE și în țările partenere aflate pe drumul aderării, inclusiv prin modernizarea infrastructurii feroviare în țări precum Albania și Muntenegru.
Sprijinind prioritățile globale ale UE și consolidând vocea Europei pe scena internațională, finanțările Grupului BEI ajută și țările afectate de secetă, precum Iordania, să gestioneze resursele de apă. Datorită parteneriatelor consolidate atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene, investițiile BEI contribuie la eradicarea unor boli precum poliomielita și sprijină infrastructura durabilă la nivel global, din Vietnam până în India.
Sub conducerea președintelui Nadia Calviño, care și-a început mandatul în ianuarie 2024, Grupul BEI și-a actualizat politicile interne și strategia de investiții pentru a maximiza impactul și a intensifica sprijinul acordat priorităților comune europene.
O foaie de parcurs strategică (Strategic Roadmap), aliniată la politicile UE și aprobată de cele 27 de state membre, care concentrează resursele pe opt domenii de investiție cu impact ridicat.
Un nou cadru extins pentru activitățile BEI în domeniul securității și apărării, cu proceduri interne simplificate și noi parteneriate externe, inclusiv cu Fondul NATO pentru Inovare și Agenția Europeană de Apărare.
Aprobarea de către guvernatorii BEI a majorării raportului de îndatorare (gearing ratio), o limită învechită care restricționa volumul investițiilor Grupului BEI. Această modificare va permite Grupului să realizeze investițiile strategice necesare pentru a îndeplini obiectivele de politică ale UE, menținând totodată stabilitatea financiară și raporturile de capital.
Un plan de acțiune pentru dezvoltarea Uniunii Piețelor de Capital, prin măsuri esențiale pentru integrarea și aprofundarea piețelor financiare europene.
Inițiative pentru reducerea birocrației, îmbunătățirea aplicabilității normelor UE privind raportarea sustenabilității și optimizarea utilizării instrumentelor bugetare europene.
Accelerarea procesului de aprobare a finanțărilor, printr-un program dedicat eficientizării procedurilor interne și reducerii timpului necesar pentru implementarea noilor investiții.
Un plan de acțiune pentru creșterea transparenței, responsabilității și bunăstării la locul de muncă, inclusiv prin numirea unui ombudsman pentru soluționarea rapidă a problemelor recurente și îmbunătățirea climatului organizațional.
Privind spre viitor, Planul Operațional al Grupului BEI prevede până la 95 de miliarde de euro în noi investiții în 2025, susținute de ratingul de credit excelent și poziția solidă de capital a Grupului.
Noile inițiative, aliniate la prioritățile noii Comisii Europene, care urmează să fie lansate în 2025, includ:
Menținerea obiectivului de 60% din finanțare pentru tranziția verde.
Extinderea sprijinului pentru tehnologiile de vârf, inclusiv: tehnologii curate (clean-tech), inteligență artificială, microcipuri, calcul de înaltă performanță și computație cuantică, științe medicale și tehnologii pentru sănătate, dezvoltarea capacităților industriale de ultimă generație ale Europei.
Crearea unei platforme de exit pentru facilitarea listării startup-urilor europene pe piețele UE sau achiziția acestora de către companii europene.
Extinderea inițiativei de succes European Tech Champions Initiative (ETCI), ca parte a unui obiectiv mai amplu de a consolida investițiile în capital propriu și finanțarea de risc (venture debt) pentru dezvoltarea startup-urilor inovatoare din Europa.
O nouă dublare a sprijinului pentru industria europeană de securitate și apărare.
O platformă pan-europeană de investiții pentru locuințe accesibile și sustenabile, dezvoltată împreună cu Comisia Europeană, alături de o creștere a finanțării în acest sector.
Creșterea investițiilor în proiecte pentru materii prime critice, inclusiv pentru producția de litiu Keliber în Finlanda, aprobată anul trecut.
Un program dedicat sectorului apei, în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, destinat creșterii rezilienței la inundații și combaterii crizei apei, într-un context de secete tot mai intense.
Sprijin suplimentar pentru fermierii europeni, prin asigurări agricole și scheme de reducere a riscurilor, construite pe baza unui program de 3 miliarde de euro destinat tinerilor fermieri și femeilor din agricultură.
Un program de 2,5 miliarde de euro pentru creșterea eficienței energetice a întreprinderilor mici și mijlocii, ajutându-le să reducă emisiile de CO₂ și facturile la energie electrică.
Grupul BEI este instituția de finanțare a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Acesta sprijină investițiile care contribuie la obiectivele politicii UE, inclusiv creșterea durabilă, coeziunea socială și teritorială, inovația și securitatea.
Grupul BEI își finanțează operațiunile pe piețele globale de capital și a fost constant profitabil de la înființare. De asemenea, este un pionier și unul dintre cei mai mari emitenți de obligațiuni verzi, toate operațiunile sale fiind aliniate la Acordul de la Paris privind clima.