Tot luna trecută, Boeing a pierdut 12 comenzi pentru avioane de tip 737 MAX, în condiţiile în care clienţii au profitat de o prevedere care le permite să iasă din contractele semnate cu producătorul american dacă livrările înregistrează întârzieri de peste 12 luni.
În total, în perioada ianuarie-octombrie 2020, numărul de avioane de tip 737 MAX eliminate din catalogul de comenzi al Boeing se ridică la 1.043 de aparate. În cazul livrărilor, un indicator important deoarece clienţii plătesc atunci când iau în primire un nou avion, Boeing a livrat 111 de avioane în primele 10 luni, faţă de 321 de avioane în perioada similară a anului trecut.
Odată cel mai bine vândut model al Boeing, avioanele 737 MAX sunt blocate la sol după două catastrofe aeriene în care a fost suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.
În aceste condiţii, Boeing a înregistrat pierderi de 3,453 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu un profit de 374 de milioane de dolari în perioada similară din 2019. De asemenea, vânzările Boeing în perioada ianuarie-septembrie 2020 au scăzut cu 27%, până la 42,854 de miliarde de dolari, din cauza impactului pandemiei de coronavirus şi a blocării la sol a avioanelor 737 MAX.
Luni, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a informat că UE va impune tarife vamale suplimentare de 15% pentru avioanele Boeing, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Washington producătorului american de avioane. Această decizie ar putea reprezenta un nou factor care va afecta livrările de avioane Boeing în Europa.