Grupul ceh PPF, care deține PRO TV, caută oportunități de noi investiții în Balcani. Printre acestea s-ar putea numără și Telekom România Mobile
PPF este în proces de vânzare sau de reducere a operațiunilor sale de credit de consum, cândva considerabile, în Rusia, China și Asia de Sud-Est și investește acum în SUA și Europa, ca parte a eforturilor de reducere a riscurilor și de stabilizare a randamentelor pentru proprietarii săi, familia lui Petr Kellner, fondatorul grupului care a decedat în urmă cu mai mulți ani.
„PPF se deplasează spre vest din motive practice, strategice și chiar geopolitice”, a declarat Ruzicka pentru bne IntelliNews într-un interviu care a avut loc ș Forumul Aspen-GMF București săptămâna trecută.
Europa de Sud-Est este acum văzută ca o zonă cheie pentru investiții, având în vedere preconizata sa creșterea, precum și apropierea și asemănările istorice și culturale cu zona de origine a PPF.
„Pentru ei suntem occidentalii buni. Există o prietenie care, într-un mod bun, poate fi benefică pentru afaceri”, spune Ruzicka.
PPF și-a început deja schimbarea strategică sub Kellner înainte de a muri în 2021, dar acest lucru s-a accelerat acum sub succesorul său, fostul partener al lui Kellner, Jiri Smejc.
De la invazia rusă în Ucraina Ucrainei, PPF s-a retras practic din Rusia, lăsând doar o societate mixtă în domeniul imobiliar și o mică afacere de asigurări de viață, ambele fiind scoase la vânzare. „Acesta este punctul forte de a fi o afacere privată de familie”, spune Ruzicka, „proprietarii pot lua decizii rapide”.
În Asia, afacerea de credit de consum de la PPF Home Credit a avut un avantaj în avans, dar, neavând licențe bancare, s-a luptat apoi să concureze cu rivalii bancari locali cu acces la depozite ieftine. A renunțat la operațiunile sale din Indonezia și Filipine anul trecut și și-a încetat operațiunile, cândva semnificative, din China, dând vina pe suprareglementare și naționalismul economic în creștere. Acum se crede că este aproape de a-și vinde afacerea din Vietnam către KBank din Thailanda și în prezent caută un partener pentru afacerea sa din India.
Copil al globalizării
Ruzicka explică deplasarea strategică a PPF către vest în termeni geopolitici largi:
„PPF a fost un copil fericit al globalizării, epoca a ceea ce aș numi lungii ani 90… În acele vremuri, era posibil ca o companie din Republica Cehă fără bani de undeva, ci doar spiritul antreprenorial al unui singur om, Petr Kellner, să meargă in lume.
„Acum lumea este mai complicată. Din această perspectivă, acei 30 de ani minunați au fost un interregnum. Așa că acum este normal că lumea este plină de clivaje, ciocniri, geopolitică.”
În Balcani, PPF a investit deja peste 1 miliard de dolari cumpărând operațiunile de telecomunicații ale Telenor în Bulgaria, Serbia și Muntenegru în 2018 și prin preluarea afacerilor de televiziune ale CME din România, Bulgaria și Slovenia în 2020 (la care anul trecut a adăugat RTL Hrvatska din Croația). ). De asemenea, este activă în domeniul imobiliar în România, și în comerțul electronic în întreaga regiune prin intermediul site-ului său de comparație de prețuri Heureka.
CEO-ul PPF, Jiri Smejc, are și propriile sale interese private în Balcani, în mare parte în energie și jocuri de noroc, prin Emma Capital.
„Avem succes aici și din cauza asemănărilor istorice, culturale, fără îndoială”, spune Ruzicka.
Grupul PPF caută acum să-și extindă afacerea de telecomunicații din SEE printr-o legătură cu e& din Emiratele Arabe Unite, care ar trebui să se închidă la începutul anului viitor. Sunt informații că firma să cumpere un operator în România, Telekom România Mobile fiind văzută ca o potențială țintă.
Ruzicka a refuzat să comenteze tranzacțiile în curs, dar a confirmat că PPF analizează oportunități în toți cei patru piloni ai săi: telecomunicații, media, finanțe și comerț electronic. Telecom și mass-media în special oferă grupului potențiale sinergii.
„Pe aceste piețe: România, Serbia, Croația, nu avem un singur pilon, avem mulți”, spune Ruzicka.
În urmă cu aproape două luni, directorul genral al Telekom România, Babis Mazarakis, a declarat într-un interviu pentru Economica.net că nu toți cei care vor să cumpere compania trebuie să mai aștepte și că nu a purtat o astfel de discuție cu nimeni. Mai multe detalii aici.
Sursa foto: PPf.eu