Grupul ceh Rohlik, care deține în România magazinul online Sezamo, a obținut o finanțare de 170 de milioane de dolari pentru a accelera expansiunea în Europa înainte de IPO

Grupul Rohlik, lider european în tehnologia de food retail și pe piața de e-groceries, din care face parte supermarketul online Sezamo, anunță că a reușit să strângă 170 de milioane de dolari (160 de milioane de euro) capital nou pentru creștere. Împrumutul a fost condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de investitorii existenți Sofina, Index Ventures, Quadrille și TCF Capital și completată de finanțare pentru creștere din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) prin inițiativa sa Scale-Up.
Economica.net - vin, 28 iun. 2024, 22:06
Grupul ceh Rohlik, care deține în România magazinul online Sezamo, a obținut o finanțare de 170 de milioane de dolari pentru a accelera expansiunea în Europa înainte de IPO

Investiția va fi utilizată pentru a susține planurile ambițioase de expansiune ale grupului Rohlik în regiunea DACH și Europa Centrală și de Est (CEE), unde compania își propune să-și stabilească prezența în peste 15 orașe noi până în 2030.

Fondat pentru a răspunde cererii în creștere de servicii de e-groceries care oferă calitate superioară și o experiență mai bună pentru clienți, Rohlik a înregistrat o creștere rapidă și sustenabilă în regiunile DACH și CEE. Compania livrează acum peste un milion de comenzi pe lună și a deservit peste 800.000 de clienți în 2023. A atins profitabilitatea în München, după ce a realizat acest lucru în Cehia și Ungaria, validând astfel modelul său economic în Germania și demonstrându-și capacitatea de a se extinde eficient și sustenabil. În octombrie 2023, Rohlik a achiziționat Bringmeister, consolidându-și astfel prezența în Germania.

Rohlik a înregistrat o creștere de 40% post-COVID.

Compania operează centre de fulfillment complet automate, folosind o serie de tehnologii AI, ML și robotică pentru a stimula eficiența și productivitatea ridicate, fără a compromite calitatea. Aceste tehnologii sunt implementate în întregul business pentru a oferi clienților servicii de înaltă calitate în fiecare etapă a parcursului.

Potențial de creștere

Potențialul de creștere al Rohlik și piața totală adresabilă (TAM) sunt semnificative. McKinsey estimează că până în 2030, până la 30% din vânzările de produse alimentare ar putea fi realizate online în țările europene de top. Extinderea planificată în peste 15 orașe suplimentare din regiunile DACH și CEE va stimula semnificativ baza de clienți a Rohlik, în concordanță cu viziunea pe termen lung a companiei de a deveni lider în serviciile de e-groceries, nu doar în ECE, ci în întreaga Europă. Cu o combinație între orașe mature și profitabile și orașe în creștere rapidă, aflate în stadii mai incipiente de profitabilitate, Rohlik are o direcție clară către o ofertă publică inițială (IPO) în anii următori.

„Există o cerere enormă în întreaga Europă pentru produse alimentare online livrate rapid și fiabil, fără compromisuri în ceea ce privește calitatea. Nu vedem acest lucru ca pe un fenomen pe termen scurt, ci ca pe o oportunitate pe termen lung în jurul căreia să construim o propunere de lider de piață. „La Rohlik, am construit tehnologia pentru a respecta această promisiune într-un mod sustenabil și profitabil, folosind tehnologia AI, ML și robotică împreună cu devotamentul nostru față de serviciul pentru clienți pentru a maximiza eficiența și productivitatea. Această finanțare ne va permite să accelerăm creșterea noastră, deschizând facilități în peste 15 orașe noi și stabilind standardele în livrarea de produse alimentare online în întreaga Europă”, a declarat Tomáš Čupr (foto), fondatorul și CEO-ul Grupului Rohlik.

„Am început să colaborăm cu Rohlik acum trei ani și suntem impresionați în mod constant de execuția și de investițiile făcute de echipa de management în tehnologie proprietară, automatizare și utilizarea tot mai extinsă a inteligenței artificiale în operațiunile sale. Suntem foarte mândri să susținem planurile de creștere și expansiune ale Rohlik în anii următor”, a spus Tamas Nagy, director Co-head of Equity Investments la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Această finanțare marchează prima operațiune din cadrul Inițiativei Scale-up a BEI, concepută pentru a sprijini companii cu creștere mai matură, precum Rohlik. Ea subliniază angajamentul nostru de a promova inovația și digitalizarea în întreaga Europă, în special în sectoarele cruciale pentru competitivitatea economiei noastre”, a adăugat Kyriacos Kakouris, vicepreședinte la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Despre Grupul Rohlik

Fondat în 2014 în Cehia, Grupul Rohlik a construit un real model în industria de e-groceries și devine rapid liderul în tehnologia comerțului cu amănuntul alimentar din Europa. Cu o gamă de produse de cea mai bună calitate, livrare rapidă și fiabilă, și alimentat de tehnologie de vârf și automatizare în fiecare etapă a parcursului, Rohlik redefinește experiența clienților și oferă o calitate superioară, eficiență și sustenabilitate în comparație cu quick commerce și cu modelele tradiționale de cumpărături de alimente.

Rohlik este activ în Cehia (Rohlik.cz), Ungaria (Kifli.hu), Austria (Gurkerl.at), Germania (Knuspr.de) și România (Sezamo.ro), și înregistrează o creștere rapidă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Franţa – Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron pe a treia poziţie (estimări)
Alegeri Franţa – Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron pe a treia poziţie (estimări)
Extrema dreaptă se clasează detaşat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative din Franţa, în timp ce tabăra lui Macron se situează pe poziţia a treia, potrivit estimărilor......
Alertă de călătorie de la MAE – Risc de incendii în perioada estivală, în Turcia şi Grecia
Alertă de călătorie de la MAE – Risc de incendii în perioada estivală, în Turcia şi Grecia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
Alegeri Franţa – Participarea la primul tur estimată între 67,5% şi 69,7%
Alegeri Franţa – Participarea la primul tur estimată între 67,5% şi 69,7%
Primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa ar urma să fie marcat de o revenire clară a participării, ...
China – Xi Jinping merge în Kazahstan şi Tadjikistan
China – Xi Jinping merge în Kazahstan şi Tadjikistan
Preşedintele chinez Xi Jinping va asista la un summit regional şi va efectua vizite de stat în Kazahstan şi Tadjikistan ...