Grupul de firme Agricola a înregistrat în primul semestru o creştere de 3,4% a cifrei de afaceri

Economica.net
21 07. 2015
b1305731766_39430800

Diminuarea ritmului de creştere este cauzată de scăderea cifrelor de afaceri generată de unele companii din grup care şi-au calibrat activitatea în funcţie de contextul de piaţă.

Companiile grupului care au înregistrat cifre de afaceri mai mici în S1 2015, faţă de S1 2014, sunt Aicbac SA (creşterea vacilor pentru lapte şi culturi agricole (minus 0,41%), Suinprod Siret SRL creşterea porcinelor (minus 13%) şi Agricola Magazine SRL (reţeaua de magazine AGRICOLA), cu minus 20%.

Agricola Internaţional SA, cea mai importantă companie a Grupului Agricola, în care sunt integrate lanţul de producţie al cărnii de pasăre şi operatorul logistic, a înregistrat în primele 6 luni o cifră de afaceri similară celei din semestrul I al anului trecut, ajungând în prezent la circa 172 milioane lei.

‘Cifra de afaceri se menţine la nivelul anului trecut, situaţie cauzată în principal de diminuarea vânzărilor de nutreţuri combinate la terţi. Cu toate acestea, în primele şase luni ale anului vânzările de carne de pui au crescut cu 6,8% în volum (19.043 tone), comparativ cu perioada similară din 2014, iar în valoare cu 5,2 procente, în contextul unei scăderi a preţului mediu al pieţei la carnea de pasăre, tendinţă manifestată atât în piaţa internă cât şi pe piaţa europeană. Suntem consecvenţi programului asumat pentru acest an, care vizează atingerea a 36.000 tone carne de pui comercializate. Dorim să creştem procentul de sortimente cu valoare mare (tranşate, fără piele) în portofoliul nostru de produse comercializate şi, de asemenea, să creştem vânzarea de produse diferenţiatoare AGRICOLA. Aproape 10% din totalul vânzărilor de carne de pui sunt reprezentate de produsele noastre inovatoare: Puiul Fericit, Puiul Familist, Puiul Antistres şi Gama Uşor de gătit. Începând cu septembrie vom dubla producţia de Pui Fericit deoarece piaţa cere acest produs’, arată Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău, într-un comunicat al grupului.

Cifra de afaceri a companiei Salbac a crescut, în primele 6 luni, cu 11,2%, ajungând la 47,439 milioane lei (faţă de 42,662 milioane lei în 2014), în condiţiile în care vânzările la categoria salamuri crud-uscate realizate au înregistrat cea mai mare creştere, de 17% ca valoare, respectiv 19% în volum.

În acelaşi timp, grupa salamurilor fiert-afumate înregistrează o uşoară scădere planificată a volumelor de 3,38%, în trendul pieţei.

‘Menţinem tendinţa de creştere la grupa salamurilor crud-uscate, unde performăm de ani buni şi suntem lideri de piaţă. Salamul de Sibiu AGRICOLA îşi păstrează poziţia de lider detaşat în segment (52% valoric, 50% în volume). Am capacitat în întregime facilitatea de producţie a salamurilor crud-uscate în care am investit anul trecut şi controlăm cu atenţie diminuarea producţiei de salamuri fiert-afumate, pe care o compensăm cu producţia de sortimente proaspete cerute de piaţa internă şi externă (mititei, carne tocată, cârnăciori proaspeţi)’, a precizat Grigore Horoi.

Categoria semipreparate şi produse de tip ready-meal, obţinute la fabrica Europrod, a înregistrat în primele 6 luni o creştere a cifrei de afaceri de 7,2% (14,044 milioane lei, faţă de 13,101 milioane lei în S1 2014). Vânzările acestor produse au înregistrat 5% creştere în volume.

Şi la categoria ouă pentru consum, produse la Avicola Lumina-Constanţa, vânzările au înregistrat o creştere de 13,34 % (30,567 milioane ouă în 6 luni 2015), respectiv o creştere de 20,78% a vânzărilor valorice (10,236 milioane lei în S1 2015)

Agricola este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România şi principalul exportator din această categorie.

În 2014, Agricola deţine 16% din piaţa cărnii de pui, este lider cu 19% din piaţa de semipreparate şi produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola este lider în total segment Salam de Sibiu comercializat în România cu 50% cotă de piaţă, medie, în valoare (Nielsen, 2014).