Consensul în cadrului Grupului este că ‘respingem orice mini-Schengen şi dorim să ne concentrăm pe protejarea frontierelor externe’, a scris pe contul său de Twitter premierul ceh Sobotka, gazda unei reuniuni la Praga a prim-miniştrilor din Grupul de la Vişegrad cu preşedintele sud-coreean Park Geun-hye.
Ideea reducerii numărului de state membre ale zonei de liberă circulaţie (în prezent 26) a fost avansată săptămâna trecută de ministrul olandez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem.
Acesta, care este şi preşedinte al Eurogrup, a avertizat că statele care nu sunt capabile să protejeze graniţele Europei şi nu îşi asumă participarea la preluarea de refugiaţi s-ar putea găsi în afara unei viitoare zone ‘mini-Schengen’.
Unii oficiali central-europeni, în primul rând prim-ministrul slovac Robert Fico, au sugerat excluderea Greciei din Spaţiul Schengen.
Potrivit unor diplomaţi europeni, suspendarea Greciei prin activarea articolului 26 din tratatul Schengen, astfel încât persoanele care sosesc în porturile şi aeroporturile din această ţară să fie tratate ca venind din afara zonei Schengen, ar putea fi luată în discuţie la reuniunea de vineri a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană.