Grupul Electrica a încheiat primul trimestru cu pierderi de 41 milioane lei. Veniturile operaţionale au crescut cu 17%
Veniturile operaţionale totale ale companiei s-au ridicat în perioada menţionată la 1,626 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17% (237 milioane lei) faţă de primele trei luni din 2018.
În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 4,5%, ca urmare a majorării cantităţii distribuite cu 0,5%, a creşterii tarifelor medii de distribuţie şi a creşterii valorilor investiţiilor în reţea. În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, tarifele de distribuţie au crescut cu aproximativ 2,3% la SDTN, 7,2% la SDMN şi 5,8% la SDTS, iar începând cu 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parţial valoarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, stabilită prin OUG 114/2018.
În segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 22,2%, ca rezultat al majorării cu 6% atât a cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul, cât şi a preţurilor medii de vânzare, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.
Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au înregistrat un avans de 34,2%, la 996 milioane lei, ca urmare a majorării preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.
„Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 26% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de scăderea cantităţii necesare, comparativ cu T1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul ex-ante aprobat de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica pentru acoperirea pierderilor în reţea. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a”, se menţionează în comunicat.
Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 25%, ca efect cumulat al majorării preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.
„Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018, s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziţia de energie electrică aferente anilor 2018 şi 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022”, se precizează în comunicat.
EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) consolidat la nivelul Grupului a scăzut cu 117 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal ca efect al variaţiei negative a marjei din energie, pe ambele segmente de activitate principale.
Profitul operaţional (EBIT) al Grupului s-a diminuat cu 128 milioane lei, adăugând la evoluţia EBITDA impactul cheltuielii cu amortizarea, respectiv o creştere de 11 milioane lei, ca urmare a aplicării unui nou standard contabil începând din 2019, dar şi ca efect al volumului de investiţii puse în funcţiune.
„Având în vedere noul context legislativ şi faptul că, în acest an, comparativ cu 2018, cadrul de reglementare a suferit modificări semnificative, 2019 fiind primul an al unei noi perioade de reglementare în segmentul de distribuţie, rezultatele înregistrate în primul trimestru al acestui an au fost anticipate în bugetul de venituri şi cheltuieli. În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, modificarea ratei reglementate de rentabilitate stabilite de ANRE pentru cea de-a patra perioadă de reglementare, în scădere de la 7,7% la 5,66%, a avut o influenţă negativă majoră asupra tarifelor de distribuţie, comparativ cu anul 2018. Totuşi, majorarea ratei reglementate de rentabilitate la 6,9%, prevăzută în OUG 19/2019, va conduce la o ajustare pozitivă a tarifelor de distribuţie în viitor”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.
Potrivit acesteia, pe aria de furnizare, Electrica a suferit un impact negativ semnificativ pentru că preţul de referinţă stabilit de ANRE la 1 iulie 2018 pentru lunile ianuarie şi februarie 2019 pe segmentul reglementat, nu a anticipat creşterea substanţială a preţului de piaţă a energiei electrice. Noul cadru legislativ prevede ca pierderile din achiziţia de energie electrică înregistrate de către furnizorii de ultimă instanţă în T4 2018 şi 2019 se pot recupera începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022.
„Electrica va continua programele de optimizare a activităţilor şi reducere a costurilor, precum şi adaptarea strategiei la condiţiile pieţei şi cadrului de reglementare, astfel încât rezultatele la final de an să fie în linie cu aşteptările investitorilor”, a mai spus şeful Electrica.
În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,54 TWh (în creştere cu 0,5% faţă de T1 2018) către un număr de aproximativ 3,78 milioane de utilizatori.
Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul naţional.
Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,92%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 49,01%, iar pe piaţa concurenţială Electrica Furnizare are o cotă de 10,75% (conform raportului ANRE din ianuarie 2019).
Ca urmare a eforturilor depuse în cadrul companiei şi a efectelor pozitive avute de măsurile stabilite prin intermediul Planului de reorganizare demarat în anul 2015, Servicii Energetice Muntenia S.A., parte a Grupului Electrica, a ieşit din procedura de insolvenţă, fiind luate toate măsurile necesare pentru reinserţia companiei în activitatea de afaceri, potrivit certificatului de grefă emis în data de 4 aprilie 2019 de către Tribunalul Bucureşti, precizează reprezentanţii companiei.