Grupul elvețian Axpo vrea să aibă în România instalaţii de stocare a energiei electrice de 300 MW, în care investeşte 25 de milioane de euro. Cere avizul Guvernului ca să poată să înceapă proiectul

05 06. 2024
energie electrica
Foto: rivage via Unsplash

Important

Începerea acestui proiect de anvergură e condiţionată de obţinerea autorizaţiei de investiţii străine directe, în acord cu dispoziţiile OUG 46 din 2022.

Investiţiile străine care fie depăşesc 2 milioane de euro, fie sunt sub pragul antemenţionat, dar care ar putea afecta securitatea sau ordinea publică, sunt supuse autorizării de către o structură fără personalitate juridică din subordinea executivului – Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe. Este interzisă realizarea unei investiții străine directe înainte de autorizarea acesteia de către Comisia antemenţionată, potrivit OUG 46 din 2022 analizată de Economica.net.

Planurile Axpo în România dacă obţin aviz favorabil de la Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe

Grupul Axpo vrea să aibă în România la stadiul „gata de construit” instalaţii de stocare a energiei electrice cu baterii, cu o capacitate instalată totală estimată la circa 300 MW, independente sau integrate în cadrul unor capacităţi de producţie a energiei electrice, potrivit unei decizii a subsidiarei locale, obţinute de Economica.net.

Acţionarii estimează că proiectele de stocare a energiei cu baterii vor avea nevoie de un buget de circa 25 de milioane de euro, bani asiguraţi din finanţări din cadrul grupului Axpo, împrumuturi acordate de către firmele din grupul Axpo, majorări de capital, surse externe – programe de finanţare europene, finanţări acordate de instituţii bancare, reiese din hotărârea consultată de Economica.net.

Instalaţiile de stocare a energiei electrice cu baterii vor fi amplasate pe teritoriul României.
Proiectele de stocare a energiei electrice ar urma să fie dezvoltate, în principal, în perioada 2024 – 2029, spun acţionarii, în decizia companiei, obţinută de Economica.net.
Axpo Energy Romania vrea să le dezvolte fie în nume propriu, fie prin constituirea unor entităţi distincte dedicate acestor proiecte, fie prin cumpărarea entităţilor care dezvoltă aceste proiecte, dar şi prin alte modalităţi, prin care compania poate să îşi asigure un portofoliu de proiecte de stocare a energiei electrice cu baterii în ţara noastră.

Important

Decizia citată de Economica.net a fost luată de acţionarii Axpo România pentru singurul scop de a spijini firma în demersul de a obţine autorizaţie din partea CEISD, în acord cu OUG 46 din 2022.

Axpo Energy Romania face parte din grupul elvetian Axpo fondat în anul 1914. Grupul operează în peste 30 de ţări şi are peste 4.000 de angajaţi.