Grupul eMAG a ajuns la afaceri de 10,2 miliarde de lei în 2023, cu 11,1% mai mari. ”Plănuim investiții de 900 mil lei în următorul an, inclusiv în realitate augmentată, chatbot care să fie mai uman, dar și în achiziții și depozite”

10 06. 2024

”Profitul net la nivel de grup a fost negativ pentru că am făcut investiții, dar profitul operațional a fost pozitiv, de câteva sute de milioane de lei. Anunțam investiții de 3,2 miliarde de lei acum trei ani. Sumele s-au investit în logistica de comerț online, puncte de livrare easy box, dar și de non lockere, în depozite, 785 milioane lei în dezvoltare internațională, 447 milioane de lei în tehnologie și roboți.

Numărul de comenzi a crescut de 2,6 ori față de anul de dinainte să anunțăm investițiile, în 2020, de la 21,5 milioane la 56 milioane de comenzi”, a declarat Tudor Manea, CEO  eMAG.

Segmentele cu cea mai mare creștere sunt grădinărit, suplimente alimentare, cosmetică și igienă, genți voiaj, cafea și încălțăminte.

”Am introdus mai multe produse cu transport gratuit prin Genius și am redus costul de livrare și aceste lucruri au dus la creșterea numărului de comenzi”, a spus Irina Pencea, General Manager al eMAG România.

Peste 500.000 de produse au eticheta ”Super preț” și 34% din produsele vândute în România sunt din această categorie.

Comenzile la lockere au o pondere de 66% în România, în timp ce numărul de seller din marketplace au ajuns la 56.972 în anul fiscal 2024, față de 53.000 în anul anterior. Numărul de clienți a ajuns la 4,5 milioane pentru eMAG România, o creștere de circa 5%. Valoarea media a coșului de cumpărături a scăzut din cauza noilor categorii introduse, la 270 de lei, cu tot cu TVA.

Investiții de 900 milioane de euro în următorul an

Compania a anunțat investiții de 900 milioane de lei în următorul an. ”Vrem să investim în achiziții (320 milioane de lei), să dezvoltăm logistica de livrare (309 mil. lei), în tehnologie (161 mil. lei), diversificarea metodelor de plată (86 mil. lei) și extinderea gamei de produse”.

”Vom introduce mai multe filtre, să introducem realitatea augmentată, care va construi experiențe mai simple prin imagini și asistenți de shopping.Vrem ca chatbotul să aibă o interacțiune mai umană. Obiectivul nostru este crească cifra de afaceri eMAG România cu 11-15%, depinde de al doilea semestru. Tot 11-15% plănuim să creștem si la nivel de grup.

Sameday intenționează să achiziționeze un curier în Ungaria. Mai avem discuții de achiziții pentru alte 2-3 companii în România și Ungaria. Nu pot să spun verticale, dar nu sunt pe core-ul business-ului eMAG. Studiem ce se întâmplă și în Republica Moldova, dar încă nu ne extindem acolo. Cine știe, poate în 2-3 ani deschidem o companie acolo. Ne uităm constant la oportunități de extindere în alte țări. Contextul macro este bun, investițiile făcute cresc customer engagement, nu văd riscuri pentru creșterea afacerilor”, a adăugat Manea.

Serviciile eMAG create în România, lansate în întreaga regiune  

eMAG a lansat recent Genius în Bulgaria și Ungaria, la aproape patru ani de la lansarea din România pentru a le oferi tuturor clienților din Europa Centrală și de Est o soluție prin care pot economisi timp și bani cu ajutorul ofertelor exclusive și a livrării gratuite. În mai puțin de două luni, Genius a atras 100.000 de utilizatori în Bulgaria, iar în Ungaria 50.000, în mai puțin de o lună. Lansarea internațională vine la scurt timp după exinderea în 300 de noi localități în România, făcând astfel avantajele comerțului online accesibile unui număr mare de oameni. În România, serviciul este disponibil în patru aplicații de shopping: eMAG, Tazz, Fashion Days și Freshful, iar în Bulgaria și Ungaria în două aplicații: eMAG și Fashion Days.

Extinderea Genius în cele două țări vine după o perioadă în care clienții cumpără din categorii tot mai diverse, de la suplimente alimentare, produse dermato-cosmetice, fashion sau băuturi, pentru care eMAG a lansat o suită de formate de tip shop-in-shop care ajuta clienții să exploreze mai ușor gama disponibilă. Procentul clienților care cumpără din mai mult de șapte categorii a crescut de la 11% la 20% în ultimii patru ani.

Lansarea Genius pentru clienții eMAG din Bulgaria și Ungaria se bazează pe extinderea accelerată a punctelor de livrare de proximitate, dezvoltată de compania de curierat Sameday. Astfel 8.500 de puncte de livrare în proximitate vor fi disponibile până la finalul acestui an în România, Ungaria și Bulgaria, față de cele 5.000 la începutul anului 2024.

Extinderea serviciilor financiare din Wallet reprezintă o altă zonă în care investițiile eMAG se vor concentra în anul următor. Astăzi, în România, sunt peste 2 milioane de clienți eligibili care folosesc cel puțin o metodă de plată în rate: după 30 de zile, în 4 rate, în 12 rate prin HeyBlu. Din luna aprilie a acestui an, serviciul de finanțare în 12 rate din a devenit disponibil pentru cumpărături de până la 10.000 de lei pentru aproape orice categorie de produse de pe platforma eMAG, inclusiv pentru produsele vândute de sellerii din Marketplace.