Grupul Erste a înregistrat o creştere de 12,2% a profitului net în primul trimestru, la 377 milioane de euro

Economica.net
03 05. 2019
erste_33420600_30228900_72250200

”Profitul nostru net pentru primele trei luni a ajuns la 377 milioane de euro – o creştere de peste 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Suntem deosebit de mulţumiţi de faptul că această creştere continuă să fie generată în mod organic, de performanţa noastră operaţională. Afacerile clienţilor se dezvoltă constant, ceea ce a dus la o creştere a veniturilor nete din dobânzi (+ 7,2%), a veniturilor nete din taxe şi comisioane (+ 1,9%) şi la un avans excepţional de puternic al venitului net din tranzacţionare – toate acestea au generat o creştere anuală de 7% a venitului operaţional, până la 1,77 miliarde de euro”, a spus directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

El a precizat că această performanţă este şi o reflectare a creşterii puternice şi susţinute a economiilor din Europa Centrală şi de Est, în mare parte datorită cererii interne solide, pe fondul creşterii salariilor şi al nivelului ridicat al ocupării forţei de muncă, scrie News.ro.

”Aceste fundamente macroeconomice favorabile au determinat, de asemenea, o creştere a cererii de credite în toate regiunile geografice, în special din partea companiilor, contribuind la o creştere anuală de 7,2% a soldului creditelor. Depozitele clienţilor au crescut de asemenea în trimestrul I cu 7% an-la-an, în pofida mediului în continuare marcat de dobânzi reduse”, a spus Treichl.

Rata creditelor neperformante a scăzut până la 3% la sfârşitul trimestrului, reflectând astfel scăderea creditelor neperformante cu 773 milioane de euro pe parcursul unui an.

”În concluzie, a fost un început bun de an. Tabloul actual arată că suntem pe drumul corect spre atingerea obiectivelor stabilite pentru anul 2019: o rentabilitate a capitalului propriu de peste 11% şi dividende mai mari pe acţiune”, a declarat Treichl.

Venitul net din dobânzi a crescut – în principal în Republica Cehă, dar şi în alte pieţe principale – la 1,161 miliarde euro (T1 2018: 1,083 miliarde euro). Activele totale au crescut la 243,7 miliarde euro (236,8 mld. euro în T1 2018).

În România, principalii competitori ai BCR sunt BRD, parte din grupul francez Société Générale, şi Banca Transilvania.