Conform unui acord încheiat cu Executivul de la Budapesta, Erste şi-a reafirmat în februarie angajamentul faţă de Ungaria, angajându-se să majoreze creditarea în schimbul reducerii taxei pe bănci – cea mai ridicată din Europa – şi a altor măsuri.
În martie, directorul general al grupului austriac, Andreas Treichl, anunţa că Erste concurează cu câteva bănci pentru a achiziţiona operaţiunile de retail ale Citi din Ungaria. De asemenea Erste este interesată de divizia de retail a Citi din Cehia.
Sursele au declarat că deja s-a luat o decizie iar un anunţ oficial va fi făcut într-o lună. Tranzacţia va majora actualele operaţiuni ale Erste cu aproximativ 10%, susţin sursele.
‘Nu putem discuta detaliile privind vânzarea operaţiunilor noastre de retail în această fază. Tranzacţia nu va afecta afacerile de fiecare zi ale clienţilor noştri. Vânzarea nu include divizia de corporate banking sau Citi Service Centre din Budapesta’, a afirmat un purtător de cuvânt al Citigroup Ungaria, Eva Hencz.
Citi, care şi-a lansat operaţiunile de consumer banking din Ungaria în 1995, are 10 sucursale locale, toate în Budapesta. Valoarea totală a activelor Citi din Ungaria se ridicau la 943,1 miliarde de forinţi (3,40 miliarde de dolari) la sfârşitul lui 2013.
În 2014, Citigroup a anunţat că va renunţa la diviziile de consumer banking din 11 pieţe, în condiţiile în care majoritatea marilor bănci americane îşi reduce activitatea pe acest segment, pentru a obţine profituri mai ridicate.
În România, Raiffeisen Bank a achiziţionat în 2013 portofoliul de împrumuturi de retail al diviziei din România a băncii americane Citigroup.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.