Grupul farmaceutic Actavis va ieşi de pe piaţa chineză, nemulţumit de condiţiile de afaceri
China este o piaţă cu 1,3 miliarde de clienţi potenţiali, dar guvernul a făcut ca mediul de afaceri să fie dificil, a declarat directorul general al Actavis, Paul Bisaro, citat de Bloomberg.
„Nu este un climat de afaceri prietenos. Dacă vom aloca resurse, o vom face acolo unde am putea obţine cel mai mare câştig cu riscuri minime. China este prea riscantă”, a spus Bisaro.
La nivel mondial, Actavis, înregistrat în Irlanda, deţine peste 30 de fabrici, cu o capacitate anuală de 44 de miliarde de unităţi, şi operează prin mai multe divizii. În România, Actavis deţine fabrica de medicamente oncologice Sindan, achiziţionată în 2006 pentru 150 milioane euro. În primele nouă luni, grupul a obţinut venituri nete de 5,9 miliarde de dolari.
China nu este o piaţă mare pentru producătorul de medicamente generice, care are în această ţară câteva sute de angajaţi. Actavis obţine în regiune un profit anual de circa 4-6 milioane de euro.
Acţiunile Actavis sunt în declin cu 2,3% la bursa din New York, dar preţul acestora a crescut de peste două ori în ultimele 12 luni.
Producători mari de medicamente din Statele Unite şi Europa, cum este GlaxoSmithKline, sunt investigaţi, din luna iunie, de autorităţile chineze în legătură cu practicile de marketing şi dare de mită.
Actavis nu a fost acuzată de corupţie, dar Bisaro a spus că dacă ar apărea astfel de probleme în China nu este convins că grupul ar fi tratat corect.
„Dacă ceva merge prost, trebuie să poţi merge la guvern să îi ceri sprijinul. Dacă guvernul spune nu, atunci este o problemă”, a apreciat Bisaro.
În opinia sa, având în vedere prezenţa redusă a Actavis în China, „nu se justifică frustrarea şi îngrijorarea”.
Bisaro a mai arătat că în China nu sunt asigurate condiţii egale pe piaţă, iar din acest motiv este dificil pentru companii să concureze.
„Trebuie să existe o anumită consecvenţă în aplicarea regulilor şi nu sunt sigur că China nu ajuns la această consecvenţă, a explicat şeful Actavis.
În schimb, Bisaro intenţionează să folosească energia companiei în alte regiuni, el anticipând că procesul de consolidare din industria farmaceutică va continua, producătorii urmărind îmbunătăţirea marjelor de profit şi reducerea costurilor.
Actavis va păstra deschise toate opţiunile, una dintre posibilele ţinte fiind o divizie producătoare de produse fără patent a Pfizer, care a realizat vânzări de 10,2 miliarde de dolari în 2012 şi care urmează să fie separată de grupul american.