Grupul Fiat Chrysler dezminte informația că ar fi renunțat la planul de fuziune cu constructorul francez PSA

Economica.net
03 07. 2020
fabrica_da_fiat_chrysler_automobiles_fca_68084400

Anul trecut, grupul francez PSA şi compania italo-americană Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au anunţat finalizarea acordului de fuziune cu caracter obligatoriu, care va crea al patrulea producător auto global, după Volkswagen, alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi şi Toyota. Entitatea combinată, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vânzări anuale de aproape nouă milioane de vehicule. Tranzacţia ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2021.

Vineri, oficialii FCA au precizat că firma îşi menţine angajamentele faţă de acordului încheiat cu PSA în decembrie, înainte ca actuala criză să reducă semnificativ cererea pentru maşini.

„Structura şi condiţiile fuziunii sunt convenite şi rămân neschimbate”, a afirmat un purtător de cuvânt al producătorului auto italo-american.

Reprezentanţii PSA nu au dorit să facă comentarii.

Publicaţia italiană de afaceri Il Sole 24 Ore a anunţat că FCA ar putea conserva numerarul reducând dividendele speciale, posibil acordând acţionarilor active drept compensaţie. Discuţiile sunt în stadiu preliminar şi nu a fost încă luată nicio decizie, obiectivul este păstrarea dividendelor speciale de 5,5 miliarde de euro dar prin acordarea „în natură”, adică active în loc de numerar, susţine Il Sole.

În 25 iunie, Guvernul de la Roma a aprobat un decret prin care oferă garanţii de stat în valoare de 6,3 miliarde de euro (7,1 miliarde de dolari) subsidiarei italiene a Fiat Chrysler (FCA), a anunţat Ministerul de Finanţe, deschizând calea pentru cel mai mare împrumut de criză acordat unui producător auto european.

Împrumutul pe trei ani va ajuta producătorul italo-american să-şi consolideze poziţia financiară, pe fondul scăderii vânzărilor din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). De asemenea, de acest credit va beneficia şi sectorul auto din Italia, unde operează aproximativ 10.000 de afaceri.

FCA deţine branduri cum ar fi Fiat, Jeep, Dodge, Ram şi Maserati, în timp ce PSA are brandurile Peugeot, Opel şi DS.

Tranzacţia vine în contextul în care toate pieţele auto importante din Europa au fost afectate de scăderea vânzărilor, în urma închiderii showroom-urilor după instituirea măsurilor de urgenţă pentru limitarea pandemiei, dar aceste evoluţii au fost evidente în special în Italia, una din pieţele de bază ale FCA.