Grupul Gazprom estimează că oferta de pe piața de gaze naturale din Europa va rămâne mai mare decât cererea și în 2021

Economica.net
12 10. 2020
gazprom__5678765432_09688000

În ultima perioadă, Gazprom a văzut cu cota sa pe piaţa europeană, unde realizează 55% din vânzările sale, a început să scadă pe fondul cererii slabe şi a competiţiei venite din partea altor furnizori, precum gazele lichefiate.

„Majoritatea provocărilor şi ameninţărilor sunt în continuare acolo. Una dintre ele este supra-oferta, pe care cel mai probabil o vom vedea şi în 2021”, a declarat Elena Burmistrova, director general al subsidiarei Gazprom Export, în contextul în care numărul de nave încărcate cu gaze lichefiate care ajung în Europa este în creştere. „Livrările de gaze lichefiate din SUA au dezechilibrat piaţa europeană şi nu au reuşit să o stabilizeze”, a adăugat Burmistrova.

Gazprom prognozează că în 2020 exporturile sale de gaze spre Europa se vor situa la cel puţin 170 miliarde metri cubi, comparativ cu 199 miliarde metri cubi în 2019.

Burmistrova a subliniat că în perioada ianuarie-iunie 2020 livrările de gaze lichefiat în Europa au crescut cu aproape 10 miliarde metri cubi, sau 17% în ritm anual, ceea ce a făcut ca preţul gazelor să coboare la minime istorice. De asemenea, Burmistrova a calificat ameninţarea unor noi sancţiuni americane împotriva proiectului conductei Nord Stream 2, susţinut de Gazprom, drept o încercarea de „a înlătura Rusia utilizând instrumente din afara pieţei”.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, prin Marea Baltică.