Grupul leton Elko vrea să continue achizițiile pe plan local, după fuziunea cu IT Smart Distribution din 2022, și susține subsidiara din România cu o infuzie de capital
Astfel, capitalul social crește de la 19 milioane de lei la 44 de milioane de lei prin emiterea a 25.030 de părți sociale, cu o valoare nominală de 1.000 de lei, prin compensarea creanțelor certe și lichide deținute de către grupul leton, în calitate de asociat unic.
”În ultimii patru ani, business-ul Elko din România a crescut accelerat, cu o rată medie de creștere anuală de peste 20%. Susținerea creșterii este facută atât local, prin finanțare bancară, cât și prin finanțare de la Elko Group, firma mamă. Compania crește, iar proporțional crește și suma datoriilor, care ar trebui echilibrată prin creșterea capitalului propriu. Prin urmare, Elko Group a decis să capitalizeze împrumutul său. În plus, în 2021, Elko Group a finanțat și achiziția IT Smart Distribution, care, după finalizarea fuziunii, a fost de asemenea capitalizată. În general, capitalizarea împrumutului îmbunătățește situația financiară a bilanțului și economisește costurile cu dobânda”, a declarat Carmen Stanciu, director general Elko România, într-un răspuns pentru Economica.net.
Potrivit acesteia, în următorii ani, strategia Elko în România își propune o creștere, atât organică, cât și prin achiziția altor companii. Reamintim că în 2022, grupul leton a preluat distribuitorul IT Smart Distribution.
”În următorii ani, Elko România își propune creștere, atat organică, cât și prin achiziții.Dezvoltăm din trei în trei ani strategia locală, bazată pe patru piloni principali: clienți, produse, eficientizare și oameni, și ne preocupăm să implementăm și să adaptăm atunci cand este cazul acest plan de acțiuni bine pus la punct. Lucrăm în principal la creșterea portofoliului de produse și soluții, dezvoltarea de noi canale de vânzare, eficientizarea sistemelor și, nu în ultimul rand, dezvoltarea competențelor colegilor din echipă, astfel încât sa le oferim clienților noștri cea mai bună experiență în lucrul cu noi, echipa Elko”, a adăugat Stanciu.
În 2022, afacerile Elkotech România au totalizat 574,96 de milioane de lei, în creștere cu 31,7% față de 2021. Profitul net a urcat cu 49,4%, la 4,33 de milioane de lei, potrivit Termene.ro. Cifra de afaceri a grupului în 2022 s-a ridicat la 1,428 de miliarde de euro.
Elkotech România face parte din Grupul ELKO din 1999. Este specializată în distribuția unei game largi de echipamente și soluții IT – PC-uri, componente, electronice home & office, telefoane mobile, software, soluții de infrastructură IT și de stocare, soluții de securitate, echipamente industriale, sisteme de comunicații, soluții smart building și smart city – precum și electronice de consum.
Compania comercializează produsele din portofoliu exclusiv prin intermediul partenerilor săi, companii revânzătoare (reselleri, retaileri, e-taileri, companii care proiectează, instalează și revând soluții IT, sisteme de comunicații și supraveghere video).
Grupul ELKO, înființat în 1993 la Riga, este acum unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, soluții IT și electronice de larg consum din regiune, reprezentând 350 de producători IT în Europa și Asia Centrală. Compania vinde către circa 10.000 de companii, producători locali de calculatoare, retaileri, integratori de sisteme și alte companii din diferite sectoare. Elko operează în 31 de țări, cu birouri de vânzări în 13 țări și două centre logistice.
În 2018, ELKO a efectuat o serie de achiziții, dintre care cea mai importantă a fost preluarea companiei Absolut din Rusia. Acest lucru a permis ELKO să ofere electronice și electrocasnice dedicate locuințelor pe o nouă piață. În Slovacia, WESTech – o subsidiară ELKO Group – a achiziționat acțiuni la comercianții de retail Arašid și MP3.sk, extinzându-și astfel portofoliul de jocuri, console, telefoane mobile și accesorii pentru telefoane.
În România, grupul a achiziționat în 2022, compania IT Smart Distribution, consolidându-şi o poziţie importantă în top 3 jucători pe piaţa de distribuţie IT din România după finalizarea tranzacţiei, conform unui comunicat al companiei, de la acea dată.