Grupul MOL, rezultat operaţional de 165 miliarde forinţi, la nouă luni

Grupul MOL a înregistrat un rezultat operaţional de 165 miliarde forinţi (590 milioane dolari), la finele trimestrului trei 2016 şi a îmbunătăţit la 2,2 miliarde dolari, estimarea privind rezultatul operaţional aferent acestui an.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 07:58
Grupul MOL, rezultat operaţional de 165 miliarde forinţi, la nouă luni

În segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a revenit pe creştere pentru prima dată după 2011, cu un ritm de 12% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Profitabilitatea segmentului Downstream a rămas constantă la nivel trimestrial, în contextul unor lucrări majore de mentenanţă programată în Ungaria

Grupul a generat în primele trei trimestre un flux solid de numerar liber disponibil, de aproximativ un miliard de dolari.

Rezultatul operaţional (clean CCS EBITDA – profit înainte de dobânzi, deprecieri şi amortizări, excluzând elementele excepţionale şi fluctuaţiile de preţuri) a fost de 165 miliarde forinţi (590 milioane dolari). Având în vedere performanţa solidă din primele nouă luni (cu un rezultat operaţional de 1,68 miliarde dolari), MOL şi-a îmbunătăţit estimarea privind profitabilitatea la nivelul întregului an 2016, majorând nivelul previzionat al rezultatului operaţional (clean CCS EBITDA) la circa 2,2 miliarde dolari.

MOL a derulat, conform planificării, un program amplu de lucrări de mentenanţă periodică la rafinăria Dunărea şi la combinatul petrochimic Tiszaujvaros, ceea ce a avut o influenţă asupra rezultatelor segmentului Downstream (rafinare şi marketing). Rezultatul operaţional (CCS EBITDA) în acest segment a fost stabil comparativ cu trimestrul anterior, dar s-a situat sub nivelul record înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Achiziţiile Eni Ungaria şi Eni Slovenia au început deja să contribuie la performanţa diviziei Retail, care a obţinut cel mai bun rezultat din istoria sa.

Producţia de petrol şi gaze a fost de 107 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi în trimestrul al treilea, în creştere cu 6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a avansului producţiei de petrol. Pe ansamblul primelor 9 luni, producţia medie a fost de 110 mii bep/zi, astfel că MOL este pe cale să atingă nivelul superior al intervalului ţintit privind producţia de hidrocarburi în acest an (105-110 mii bep/zi). Datorită creşterii producţiei şi eforturilor permanente ale MOL în domeniul controlului costurilor, rezultatul EBITDA al segmentului Upstream (explorare şi producţie de hidrocarburi) a urcat cu 12%, aceasta fiind prima creştere consemnată după anul 2011.

Grupul MOL a fost din nou inclus în Dow Jones Sustainability World Index (DJSWI), situându-se astfel, după punctajul în materie de sustenabilitate, între cele mai performante companii integrate de petrol şi gaze (în segmentul de 15% de la vârful clasamentului). Totodată, Grupul MOL a câştigat prestigioasa distincţie Petroleum Economist Awards 2016, la categoria Cea Mai Bună Companie Downstream a anului.

‘Grupul MOL a continuat să genereze rezultate şi fluxuri de numerar solide în trimestrul al treilea al anului 2016, beneficiind de modelul de afaceri integrat, durabil, precum şi de concentrarea permanentă asupra îmbunătăţirii eficienţei şi disciplinei costurilor. Acum suntem încrezători că putem nu doar să atingem ci chiar să depăşim obiectivele anuale asumate iniţial, prin urmare am îmbunătăţit estimarea privind rezultatul operaţional (clean CCS EBITDA) la aproximativ 2,2 miliarde USD. De asemenea, suntem nerăbdători să împărtăşim mai multe detalii despre planurile şi ţintele noastre strategice la evenimentul nostru Capital Markets Day, săptămâna viitoare. Suntem convinşi că portofoliul nostru de active eficiente, de înaltă calitate şi modelul nostru de afaceri integrat şi durabil, care au fost deja supuse unor condiţii externe nefavorabile şi s-au dovedit apte să genereze în mod constant fluxuri puternice de numerar liber disponibil de-a lungul anilor, reprezintă o platformă excelentă pentru implementarea noii noastre strategii pe termen lung (‘MOL Group 2030 – Enter Tomorrow’), pe care Consiliul Director a aprobat-o în luna Octombrie’, arată Zsolt Hernádi, Preşedinte – CEO al Grupului MOL, într-un comunicat remis AGERPRES..

Grupul MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. În domeniul explorării şi producţiei de hidrocarburi, experienţa de peste 75 de ani a Grupului sprijină operaţiunile de producţie în 8 ţări şi activităţile de explorare în 13 ţări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 ţări, din care peste 200 în România.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...