Grupul Renault a înregistrat pierderi în prima jumătate a anului, dar perspectivele sunt pozitive

Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a înregistrat o pierdere netă de 1,357 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an din cauza închiderii afacerilor sale din Rusia, însă perspectivele sunt pozitive.
Robert Stan - vin, 29 iul. 2022, 09:40
Grupul Renault a înregistrat pierderi în prima jumătate a anului, dar perspectivele sunt pozitive

Rezultatele financiare ale grupului Renault pentru prima jumătate a anului 2022, prezentate astăzi, arată o cifră de afaceri de 21,121 mld. euro, în creștere cu 0,3% față de semestrul I din 2021. Veniturile din activitatea Automobile s-au situat la 19,57 mld. euro, în creștere cu 0,3% față de semestrul I din anul anterior.

Grupul a înregistrat o marjă operațională pozitivă de 988 milioane EUR (4,7% din venituri) față de 432 milioane de euro în semestrul I 2021 (+2,6 puncte).

Marja operațională din sectorul Automobile s-a îmbunătățit până la 420 de milioane de euro (2,1% din venituri sau +2,8 puncte față de semestrul I din 2021).

Conform oficialilor Renault, „efectul pozitiv de mix/preț/acumulare de 1,54 mld. euro ilustrează succesul politicii comerciale axate pe valoare și nu pe volum. Această politică a compensat cu mult efectul negativ al volumului (-270 milioane euro) și creșterea costurilor (materii prime, achiziții, garanție și costuri de producție și logistică).

Contribuția companiilor asociate s-a ridicat la 214 milioane de euro, în creștere cu 54 milioane comparativ cu prima jumătate a anului 2021. Aceasta include 325 milioane de euro aferente contribuției Nissan, care a compensat mai mult decât contribuția negativă de 111 milioane din partea altor asociați, în special în legătură cu deprecierea acțiunilor Renault Nissan Bank din Rusia.

Venitul net a fost de -1.357 milioane euro (sau -4,98 euro pe acțiune).

Fluxul de free cash-flow operațional pentru Automobile a fost pozitiv la 956 milioane de euro, ținând cont de -278 milioane de euro care reprezentau cheltuieli de restructurare și o modificare negativă a necesarului de capital de lucru de -275 milioane.

Datoria netă pentru sectorul Automobile se ridică la -426 mil. euro la 30 iunie 2022, comparativ cu -1,6 mld. euro la 31 decembrie 2021 (-1,1 mld. euro ajustată din operațiunile AVTOVAZ și Renault Rusia) sau o scădere de 1,2 mld. euro.

În primul semestru al 2022, Renault Group a rambursat anticipat 1 miliard de euro din împrumutul unui pool bancar care beneficiază de garanția statului francez (PGE) și va rambursa, în semestrul al doilea, 1 miliard de euro pentru rata anuală obligatorie. După cum a fost anunțat, întregul împrumut va fi rambursat cel târziu până la sfârșitul anului 2023.

În cadrul programului său Shelf Registration, Renault SA a lansat pe 24 iunie 2022 o emisiune de obligațiuni pe piața japoneză în valoare totală de 80,7 miliarde de yeni (561 milioane de euro) cu o rată de 3,5% și o maturitate de trei ani. Această emisiune a fost încasată la 1 iulie 2022 și, prin urmare, nu este inclusă în pasivele financiare la 30 iunie 2022.

În acest context, se remarcă îmbunătățirea semnificativă a profitabilității (marjă operațională de 4,7%), o puternică generare de free cash-flow (956 mil. euro) și consolidarea structurii financiare (datoria netă a scăzut cu 1,2 mld. euro, la -426 mil. euro).

„După ce a compensat mai mult decât pierderea activităților sale din Rusia și și-a continuat transformarea în mare viteză, Renault Group își îmbunătățește perspectivele financiare pentru anul 2022. În toamnă, în cadrul evenimentului Capital Market Day, vor fi prezentate noi perspective financiare pe termen mediu și implementarea accelerată a planului strategic Renaulution. Toate energiile noastre sunt mobilizate pentru a transforma Renault Group într-un jucător competitiv, tehnologic și responsabil” a declarat Luca de Meo, CEO al Renault Group.

În urma rezultyatelor din primul semestru al lui 2022 grupul Renault își îmbunătățește perspectivele financiare pentru anul 2022 estimând omarjă operațională mai mare de 5%, față de aproximativ 3% anterior și un flux de free cash-flow operațional al activității Automobile mai mare de 1,5 miliarde de euro. Grupul confirmă un impact al crizei semiconductorilor estimat la 300.000 de vehicule în 2022.

Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în scădere ședința de ieri. Azi, Zentiva SA se retrage de la bursă
BVB a închis în scădere ședința de ieri. Azi, Zentiva SA se retrage de la bursă
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere şedinţa de marţi, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 73,65 milioane de lei (aproape 14,8 milioane euro), piața fiind dominată......
Amalia Georgescu, OFA-UGIR: modificările fiscale fac dificilă adaptarea antreprenorilor la noul mediu de afaceri
Amalia Georgescu, OFA-UGIR: modificările fiscale fac dificilă adaptarea antreprenorilor la noul mediu de afaceri
Prim-vicepreşedinta Organizaţiei Femeilor Antreprenor - Uniunea Generala a Industriaşilor din Romania (OFA-UGIR), Amalia ...
România, cel mai mare exportator de grâu din UE în 2024
România, cel mai mare exportator de grâu din UE în 2024
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 ...
Polonezii de la Qemetica au decis să vândă producţia carbonatului de sodiu şi a silicaţilor de sodiu a Uzinelor Sodice Govora către grupul Aloref
Polonezii de la Qemetica au decis să vândă producţia carbonatului de sodiu şi a silicaţilor de sodiu a Uzinelor Sodice ...
Polonezii de la Qemetica vor vinde producţia carbonatului de sodiu şi a silicaţilor de sodiu a Uzinelor Sodice Govora ...