Grupul Renault a revenit la profit. Mărcile Lada și Dacia au înregistrat cele mai mari creșteri ale vânzărilor

În ciuda efectelor crizei de semiconductori, Renault a raportat pentru prima jumătate a anului 2021 un profit net de 354 mil. euro, față de pierderea de 7,3 miliarde din 2020.
Robert Stan - vin, 30 iul. 2021, 11:39
Grupul Renault a revenit la profit. Mărcile Lada și Dacia au înregistrat cele mai mari creșteri ale vânzărilor

Strategia lui Luca De Meo, șeful grupului Renault, de a favoriza profitul în detrimentul volumului vânzărilor și de a reduce costurile fixe ăși arată primele roade. După ce în primul semestru al anului trecut grupul francez din care face parte și Dacia raporta o pierdere netă spectaculoasă de 7,3 miliarde de euro, în perioada similară din acest an Renault a raportat un profit de 354 milioane de euro.

De asemenea, marja operațională care anul trecut era de -1,2 mld. euro (-6,5%) a urcat în 2021 până la 654 milioane de euro sau 2,8% din venituri.

Mai mult decât atât, compania estimează că „în ciuda incertitudinilor legate de cererea de pe piață, a efectelor negative continue ale crizei semiconductorilor care ar putea duce la o pierdere de producție de aproximativ 200.000 de unități pe parcursul întregului an și a creșterii prețului materiilor prime, grupul Renault își propune să atingă o marjă operațională anuală similară cu cea din primul semestru (n.n. – 2,8%)”.

„Aceste rezultate sunt rodul planului nostru strategic Renaulution, axat pe profitabilitate. Acestea marchează doar primul pas în redresarea noastră, care ar trebui să accelereze odată cu lansarea noilor vehicule aflate acum în pregătire”, a declarat Luca De Meo, CEO Renault Group.

În acest context, după scăderi importante în ultima perioadă, vânzările grupului Renault s-au majorat în prima jumătate a lui 2021 cu 18,7% până la 1,19 milioane de unități.

Din acest total, 901.000 unități, corespunzătoare unei creșteri cu 18,5%, au aparținut mărcii principale, Renault. Cu volume de vânzări mai mici, mărcile Lada și Dacia, cuplate acum într-un pol economic în cadrul grupului, au asigurat creșterea. Astfel, Dacia a comercializat în primul semestru din 2021 nu mai puțin de 263.000 de unități, în creștere cu 24,5% față de anul precedent, iar Lada, cu 215.000 unități, a raportat o creștere cu 41,1%.

Cele mai mari piețe ale grupului Renault sunt Franța (287.602 unități), Rusia (270.285 unități) și Germania (87.029 unități). Din nefericire, România nu se află între primele 20 de piețe ale grupului. În schimb Marocul – stat care deține două uzine care produc mașini Dacia și se află într-o competiție acerbă pentru noi proiecte cu uzina din România – se găsește pe poziția a noua, cu 39.164 unități vândute în prima jumătate a acestui an.

Luca De Meo: În 2025, una din patru mașini Renault va fi 100% electrică

Într-o scurtă discuție online cu un grup de jurnaliști din întreaga lume, la care a luat parte și Economica.net, șeful grupului renault, Luca De Meo a declarat că „în privința pierderii producției cauzată de lipsa de semiconductori încercăm să o recuperăm în trimestru patru. Deocamdată nu știm exact ce se va întâmpla atunci. Acum lipsa de semiconductori este încă majoră, dar reușim să menținem un nivel bun al afacerilor companiei. Pot spune că trimestrul trei se vede dificil, dar avem motive să credem că, până la finalul anului, vom reuși să recuperăm pierderea celor 200.000 de unități”.

Totodată, oficialul grupului francez consideră că „Renault are privilegiul de a avea competențe puternice de a concura în toate segmentele în care este prezent. Odată cu lansarea de anul viitor a platformei CMF-EV vom putea aduce pe piață și mai multe mașini electrice. Avem deja și versiunile hybrid și plug-in hybrid ale sistemului E-Tech. În opinia mea acesta este unul dintre cele mai performante sisteme hibrid de pe piață. Cred că în șase – opt luni sistemele E-Tech vor înlocui complet mașinile cu motoare diesel din portofoliul nostru”.

Mai mult decât atât, „acum circa 11% din vânzările noastre sunt mașini electrice. Și asta cu doar trei vehicule – Dacia Spring, Renault Zoe și Renault Twingo. Până în 2025 vor aduce pe piață cel puțin șapte noi modele 100% electrice în gama Renault. Cred că în 2025 vom vinde câte o mașină electrică la fiecare patru vehicule, iar din rest majoritatea vor fi hibride”.

Citește și:

– Renault anunță premiera mondială a Megane E-Tech la expoziția auto de la Munchen
– Șeful Renault avertizează că efectele crizei de semiconductori vor fi resimțite până în 2022

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...