Grupul Rețele Electrice a scos la licitație lucrări de modernizare a infrastructurii în zona Balotești în valoare de 162 de milioane de lei
Proiectul vizează linii aeriene de 20kV si 0,4kV în ce mai mare parte localizate în zona Balotești, dar și Snagov, Periș, Corbeanca și Otopeni. Lucrările vor consta în modernizarea rețelei de medie tensiune (20kV) prin trecerea acesteia în subteran, fiind înlocuită și reconfigurată rețeaua pe o lungime de 113 km, în perimetrul Balotești, Săftica, Măgura, Ghermănești, zona institutului Ana Aslan.
Beneficiari ai acestui proiect vor fi 15.000 de clienți, persoane fizice și juridice.
”Proiectul vizează zona Balotești, Ilfov, care s-a dezvoltat agresiv în ultimii ani atât în sectorul rezidențial, cât și în cel de business. Clienții din această zonă au medii de consum de energie electrică mult peste media țării; mulți dintre aceștia sunt prosumatori. Rețeaua de distribuție din această zonă a fost dezvoltată în urmă cu câteva zeci de ani, când Ilfov era Sector Agricol. În momentul de față, când Ilfov este o zonă metropolitană cu o dezvoltare foarte puternică, galopantă în ultimii 15 ani, rețeaua de distribuție din unele zone, așa cum este și Balotești, nu mai corespunde actualelor nevoi de consum și distribuție, prin urmare este nevoie să îi creștem capacitatea atât pentru consum, cât și pentru producție de energie electrică. Cea mai mare parte a lucrărilor vor consta în construirea unei rețele de distribuție reziliente, care poate suporta fără probleme nevoia de consum și dezvoltare a zonei, prin realizarea de rețele subterane, complet protejate și automatizate. Tranziția energetică presupune rețele inteligente și reziliente, iar în județul Ilfov, unde avem consumuri specifice de energie mari și unde este cea mai mare densitate de prosumatori din țară și cu cea mai mare putere instalată, este esențial să gestionăm o rețea de distribuție robustă și eficientă care să ofere clienților noștri o calitate ridicată a serviciului de distribuție atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial’”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.
În cadrul aceluiași proiect vor fi instalate 89 de posturi de transformare noi și vor fi modernizate 40 de posturi de transformare existente.
Totodată, vor fi puse în funcțiune secțiuni noi de rețea de joasă tensiune în lungime de 26 de kilometri, care vor deservi în special clienții casnici.
Proiectul are aproape 167 de milioane de lei (fără TVA), și este co-finanțat prin Fondul pentru Modernizare cu o valoarea maximă de 131,8 milioane de lei.
Termenul de depunere a ofertelor este 16 iulie 2024, iar lucrările vor avea o durată de 44 de luni de la încheierea contractului.
Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.