Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de a doua linie, cu o capacitate similară, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
Bulgaria consideră că cea de a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia şi va ajunge până în Serbia, se potriveşte cu planul său de a pune la punct un hub regional de gaze naturale cu ramificaţii până în Europa Centrală. Recent, autorităţile de la Sofia au lansat o licitaţie pentru extinderea reţelei interne de conducte de gaze.
„TMK analizează posibilitatea de a participa la licitaţia organizată de Bulgartransgaz pentru extinderea reţelei de transport de gaze din Bulgaria”, a declarat un purtător de cuvânt de la TMK.
Acesta a adăugat că TMK nu este implicată în prezent în niciun proiect de gazoduct în Turcia sau Bulgaria.
Grupul rus Gazprom trebuie să aleagă una din cele două posibile rute pentru cea de a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Până acum gigantul rus nu a anunţat în mod oficial dacă a selectat vreuna dintre cele două rute.
Săptămâna viitoare, premierul rus Dmitri Medvedev urmează să viziteze Bulgaria, ocazie cu care va discuta şi semna mai multe documente, inclusiv în domeniul energiei, a anunţat recent Guvernul de la Moscova fără a oferi alte detalii.
Cu toate acestea, analiştii din energie şi-au exprimat îngrijorarea că Gazprom îşi va cimenta poziţia de furnizor dominat de gaze naturale în Europa de Sud-Est. În prezent, Gazprom asigură peste 90% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei.