Grupul ţărilor puternic industrializate va susţine alocarea de noi DST-uri de către FMI
O nouă alocare de DST-uri este similară cu tipărirea de bani de către o bancă centrală deoarece noile Drepturi Speciale de Tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI.
Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.
Oficialii de la Washington au semnalat că SUA, cel mai mare acţionar la FMI, sunt deschise la ideea unei noi alocări în valoare de 500 de miliarde de dolari, susţin sursele citat de Reuters, ceea ce înseamnă o modificare clară a poziţiei americanilor în noua administraţie a preşedintelui Joe Biden.
„Ne aşteptăm ca la reuniunea G7 de vineri să fie adoptate decizii cu privire la iniţiative importante iar pentru Franţa importantă este chestiunea unei noi alocări de DST-uri la FMI”, a declarat o sursă din interiorul Ministerului francez al Finanţelor.
Germania şi Italia sprijină şi ele o nouă alocare în valoare de 500 de miliarde de dolari, adaugă sursele.
Existenţa unui consens în rândul celor şapte state puternic industrializate ar deschide calea pentru un acord mai larg în rândul G20, grupul celor mai puternice 20 de economii din lume, undeva în cursul lunii următoare, ceea ce la rândul său va pregăti scena pentru o decizie oficială la reuniunea anuală de primăvară a FMI, care va avea loc în luna aprilie.
Cu toate acestea, două surse din apropierea acestui dosar au precizat că secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, nu şi-a comunicat încă în mod clar punctul său de vedere cu privire la acest subiect. Janet Yellen urmează să aibă vineri o reuniune cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi vicepreşedintele Kamala Harris, după reuniunea online a miniştrilor de Finanţe din G7.
Un expert FMI a spus că o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, însă alţi experţi sunt de părere că sumele ar putea fi mult mai mari.
Chiar dacă sumele vehiculate sunt relativ mici, injecţia de capital ar avea un impact mult mai mare pentru economiile sărace şi de asemenea ar putea linişti pieţele financiare într-o perioadă în care multe din ţările sărace sunt în pragul insolvenţei.