Grupul Teraplast a depăşit cifra de afaceri de un miliard de lei şi şi-a dublat profitul, în 2020

Grupul TeraPlast a depăşit cifra de afaceri de un miliard de lei în 2020, iar profitul net s-a dublat în aceeaşi perioadă, ajungând la 79 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - mie, 17 feb. 2021, 18:19
Grupul Teraplast a depăşit cifra de afaceri de un miliard de lei şi şi-a dublat profitul, în 2020
Potrivit sursei citate, cifra de afaceri a ajuns în 2020 la 1,09 miliarde de lei, din care 396,9 milioane de lei a fost generată de Divizia Plastic, după o creştere cu 16% comparativ cu anul precedent.

Divizia de Mase Plastice, care rămâne în componenţa Grupului TeraPlast, include business-urile Instalaţii, Reciclare, Granule şi Ferestre şi Uşi. Acestora li se vor adăuga în 2021 TeraPlast Folii Biodegradabile şi firma Somplast.

„Anul 2020 ne-a provocat şi am început încrezători anul 2021, cu baze foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a Grupului nostru. Business-ul făcut prin Divizia de Mase Plastice are o marjă EBITDA de 14,2%, cu un grad redus de îndatorare, ceea ce reflectă stabilitatea afacerilor noastre şi potenţialul de dezvoltare. Investiţiile de 157 milioane de lei pe care le implementăm vor aduce plus-valoare pentru acţionarii noştri. De asemenea, ne propunem să ajungem curând la nivelul rezultatelor din 2019 care includeau şi cifrele realizate prin Divizia Steel şi linia de profile de tâmplărie PVC. Cu acest obiectiv asumat, vom continua să creştem organic şi prin fuziuni şi achiziţii atât pe pieţele pe care activăm, cât şi pe pieţe noi”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

Cea mai bună performanţă în 2020 a fost realizată de segmentul de Instalaţii şi Reciclare al diviziei de plastic din TeraPlast care a avut o creştere de 66% a EBITDA, ceea ce reprezintă 43 de milioane de lei, şi o marjă de profitabilitate de 14,7%. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 17% în aceeaşi perioadă, până la 291,6 milioane de lei.

Linia de business Granule se remarcă printr-o creştere de 59% a EBITDA, aceasta ajungând la 12 milioane de lei în 2020. Grupul TeraPlast este cel mai mare producător de granule din 10 ţări vecine şi suntem singurii producători de granule ignifugate, fără halogeni din România.

Linia de business Ferestre şi Uşi este în continuare în atenţia management-ului pentru îmbunătăţirea performanţelor, după ce în 2020 a înregistrat o creştere de 21% a cifrei de afaceri, dar profitabilitatea a fost sub aşteptări. „Prin măsurile luate rata EBITDA va creşte la 11%, pentru a ajunge în grupul primilor 10 producători din România”, se precizează în comunicat.

Pentru anul 2021, EBITDA bugetată a Grupului TeraPlast este de 89,7 milioane de lei, în creştere cu 57% faţă de 2020, iar cifra de afaceri bugetată este de 636,2 milioane de lei, cu 65% mai mare comparativ cu 2020. Bugetul include activitatea liniilor de business: Instalaţii & Reciclare, Granule, Ferestre şi Uşi, Ambalaje flexibile şi Folii Biodegradabile.

„Suntem şi vom rămâne cel mai mare procesator de PVC din Estul Uniunii Europene. Prin investiţiile pe care le facem vom deveni, în 2022, lideri în România atât la producţia de ţevi de polietilenă cât şi la producţia de amblaje flexibile. Cu banii încasaţi din vânzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achiziţii de companii, cum a procedat în decembrie cu Somplast, va reduce gradul de îndatorare faţă de bănci şi va acorda dividende”, a declarat Alexandru Stănean, director general al Grupului TeraPlast.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile şi Somplast.

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte la 6%, iar în 2025 veniturile......
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Groenlanda nu este de vânzare, a declarat luni liderul acestei mari insule arctice, răspunzând comentariilor făcute de ...