Grupul ungar MET Energy vrea să facă achiziţii în valoare de peste un miliard de euro în Europa

Grupul ungar MET Energy Holding, prezent şi pe piaţa din România, intenţionează să se extindă rapid în Europa în următorii trei ani prin achiziţii în valoare de cel puţin un miliard de euro, imediat după ce va finaliza tranzacţia cu conglomeratul Keppel Corporation din Singapore, a declarat luni directorul MET, Benjamin Lakatos, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 09 dec. 2019, 15:50
Grupul ungar MET Energy vrea să facă achiziţii în valoare de peste un miliard de euro în Europa

MET, companie care s-a separat de grupul petrolier ungar MOL în 2007, a anunţat săptămâna trecută vânzarea unui pachet de 20% din acţiunile sale către Keppel Corporation pentru 53 de milioane de euro.

Potrivit lui Benjamin Lakatos, tranzacţia cu Keppel Corporation evaluează MET la aproximativ 250 milioane de euro, o valoare insuficientă pentru a permite companiei să concureze în Europa. „Până acum nu puteam să participăm în mod eficient la mari afaceri europene. Parteneriatul cu Keppel ne va da capitalul necesar pentru achiziţii mai importante”, a spus Benjamin Lakatos. Acesta a spus că ar dori ca MET să încheie 2-5 afaceri majore pe toate segmentele pieţelor europene de electricitate şi gaze naturale, excluzând însă explorarea de gaze şi sisteme de transport.

MET Energy va acorda o atenţie deosebită oportunităţilor de achiziţii pe piaţa de gaze naturale lichefiate din Europa Occidentală, în special în Italia şi Spania unde are deja o bază de clienţi. De asemenea, Lakatos şi-a exprimat speranţa că Europa de Est, unde multe ţări sunt dependente de Rusia, va reuşi să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie în următorii 3-5 ani.

Energiile regenerabile vor fi adăugate în mixul energetic al ţărilor din Europa de Est, precum şi noi conducte pentru gaze naturale, noi capacităţi de gaze naturale lichefiate în Croaţia şi recentele depozite de gaze descoperite în Marea Neagră.

Lakatos a spus că dacă majoritatea sau toate aceste proiecte vor intra în funcţiune atunci piaţa energetică din Europa de Est ar putea fi depolitizată, atâta timp cât regiunea va avea la dispoziţie o cantitate de energie mai mare de câteva ori decât necesarul, pe mai multe rute de aprovizionare.

„Pe termen mediu, politicienii ar putea să nu mai fie responsabili pentru securitatea aprovizionării în Europa Centrală şi de Est (ECE), ci mai degrabă de reglementare. Şi voi fi nevoit să angajez un număr mare de meteorologi”, a spus Lakatos făcând referire la proiectele companiei în sectorul energiei regenerabile.

Referindu-se la rolul important jucat de Rusia în regiune, Lakatos a apreciat că acest rol nu se va schimba şi nici nu ar trebui să se schimbe, adăugând că ar fi interesat să încheie mai multe acorduri cu Gazprom în viitor.

„Jucătorii de pe piaţă vor o relaţia stabilă şi echilibrată cu Rusia, care va rămâne cel mai important jucător în regiunea ECE pe termen lung. Cu toate acestea, este vital pentru Europa Centrală şi de Est să aibă acces la piaţa globală a gazelor lichefiate”, a spus directorul MET Energy.

În România, MET Romania Energy SA este unul dintre cei mai importanţi furnizori privaţi, cu o cotă de piaţă de aproximativ 5%. MET România Energy SA furnizează energie electrica, gaze naturale şi servicii energetice unui număr din ce în ce mai mare de consumatori casnici şi industriali din România.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...