Luna trecută, Veolia a oferit 2,9 miliarde de euro, sau 15,50 euro pe acţiune, pentru 29,9% din participaţia pe care o deţine Engie la Suez, ca un prim pas pentru lansarea unei oferte complete de preluare. Engie a respins oferta iniţială a Veolia, dar a precizat că va lua în considerare o ofertă mai ridicată. Ulterior, Veolia a anunţat că a majorat la 18 euro pe acţiune oferta şi a oferit garanţii privind locurile de muncă.
Prin combinarea Veolia cu rivalul său mai mic va fi creat un campion francez cu vânzări pe plan global de peste 40 de miliarde de euro, care va putea concura mai bine cu firmele globale de pe piaţă. Tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile antitrust, iar Guvernul de la Paris şi-a exprimat temerile privind locurile de muncă, potrivit surselor citate.
„Veolia s-a angajat să păstreze locurile de muncă până la finalul lui 2023, ceea ce reprezintă un angajament valoros în această perioadă dificilă. Ambele companii vor trebui să găsească o bază comună deoarece, pentru a avea succes, o fuziune trebuie să fie prietenoasă”, a afirmat preşedintele Engie, Jean-Pierre Clamadieu, după anunţarea tranzacţiei.
Statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie, care la rândul său deţine 32% din Suez.
Reprezentanţii statului francez au votat împotriva vânzării participaţiei către Veolia, dar majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie al Engie s-a pronunţat în favoarea acordului.
Grupurile Veolia şi Engie sunt prezente şi în România.