Grupul Volkswagen prioritizează creșterea profitului în detrimentul volumului producției
Șefii grupului german Volkswagen, cel mai puternic producător auto european, au pregătit un plan de restructurare ale cărui prime detalii au fost dezvăluite la Capital Markets Day, eveniment care a avut loc pe 21 iunie.
Conform lui Oliver Blume, CEO al grupului Volkswagen, producătorul va acționa ca „un centru de fitness în care toată lumea din echipă se antrenează și, pe măsură ce fiecare ajunge mai în formă, la fel face și grupul Volkswagen”. Mai exact, dincolo de paralela făcută de șeful companiei, grupul Volkswagen va oferi mai multă independență mărcilor sale în ceea ce privește reducerea de costuri și creșterea eficienței pentru a face producătorul auto mai agil și pentru a îmbunătăți randamentele investițiilor.
Grupul a stabilit „programe de performanță” pentru fiecare marcă, alocându-le capital și stabilind o anumită țintă de rentabilitate a vânzărilor, însă modul în care fiecare brand va ajunge la țintele fixate este strict în responsabilitatea fiecărei entități. În funcție de rezultate, managerii mărcilor vor primi „stimulente”.
Un detaliu important dezvăluit de Oliver Blume este renunțarea la ambiția de a produce și vinde cât mai multe mașini în favoarea creșterii marjei de profit. Ca și alți șefi din industria auto – printre care Luca de Meo de la Renault, Oliver Zipse de la BMW sau Ola Källenius de la Mercedes-Benz – Oliver Blume pare să fi ajuns la concluzia că este de preferat să vândă mai puțin, dar să câștige mai mult pentru fiecare produs comercializat.
În urma acestei schimbări de strategie, grupul Volkswagen are în plan să obțină o creștere a marjelor de profit până la 9% – 11%. Asta până la finalul acestui deceniu. Deocamdată, în 2022, marja operațională a marelui producător auto a fost de 8,1%. Chiar și cu prioritizarea profitului în detrimentul volumului, ținta anuală de creștere a vânzărilor este de 5% – 7% până în 2027.
Directorul financiar Arno Antlitz a menționat în acest sens că „dacă te uiți la modul în care a funcționat grupul Volkswagen în trecut, de multe ori a existat o creștere a costurilor fixe. (…) Trebuie să schimbăm această strategie astfel încât fiecare marcă să fie foarte disciplinată în privința costurilor fixe, în ceea a investițiilor și mai degrabă să se concentreze pe valoare”.
În China, acolo unde vânzările de mașini cu motoare cu ardere internă oferă încă venituri mari pentru producătorul de automobile, Volkswagen și-a redus ușor ținta de vânzări de vehicule electrice în următorii 1 – 2 ani și se concentrează în schimb pe protejarea marjelor, a explicat Antlitz.
Cu câteva zile în urmă, Consiliul de Supraveghere al grupului Volkswagen a discutat într-o ședință, conform Bloomberg, despre necesitatea de a reduce costurile cu trei miliarde de euro.