Grupurile S&D şi ALDE vor vota pentru Orban. PPE decide înainte de şedinţa de la Strasbourg

 Grupurile S&D şi ALDE vor vota în favoarea candidaturii pentru Curtea Europeană de Conturi a ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, însă decisive vor fi voturile grupului PPE, cel mai mare din Parlamentul European şi care îşi va decide poziţia cu o oră înainte de şedinţa de la Strasbourg.
Economica.net - mar, 23 oct. 2012, 12:20
Grupurile S&D şi ALDE vor vota pentru Orban. PPE decide înainte de şedinţa de la Strasbourg

Votul în plenul Parlamentului European, în sesiunea de la Strasbourg, va avea loc marţi seară, în jurul orei locale 18.30 (19.30 ora României), în condiţiile în care Orban a primit aviz negativ pe 26 septembrie în Comisia de Control Bugetar a PE, cu 14 voturi împotrivă şi 12 favorabile. Votul este secret. Orban a anunţat că îşi va retrage candidatura dacă nu va primi un vot favorabil în plenul PE. El nu va fi prezent la Strasbourg la momentul votului.

„Categoric, tot grupul S&D va vota în favoarea candidaturii lui Leonard Orban pentru că şi raportul făcut de colega noastră din Spania, Inés Ayala Sender, şi prezentat la Comisia de Control Bugetar i-a fost favorabil domnului Orban. Aceasta este poziţia oficială a grupului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD la PE.

El a susţinut că voturile S&D şi ALDE nu sunt suficiente, iar din partea grupului PPE nu poate fi aşteptată nicio susţinere pentru candidatura lui Orban, în condiţiile în care delegaţia PDL ar fi cerut grupului popular să voteze împotriva candidatului României.

„Nu ştiu dacă voturile S&D şi ALDE sunt suficiente, este undeva la limită, e aproape egal raportul, va depinde foarte mult şi de prezenţă. O să încerc să conving şi colegii de la grupurile verzilor să voteze favorabil”, a specificat Ivan.

Pe de altă parte, eurodeputatul PDL Sebastian Bodu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu există o poziţie a delegaţiei democrat-liberale privind candidatura lui Orban, el adăugând că nu este la curent nici cu o solicitare adresată grupului PPE de a vota împotrivă. Potrivit lui Bodu, este posibil ca majoritatea eurodeputaţilor PPE să păstreze poziţia grupului din Comisia de Control Bugetar şi să voteze împotrivă.

„Poziţia mea este constantă şi voi vota conform poziţiei pe care mi-am exprimat-o public. Domnul Orban nu are experienţă în audit sau într-un domeniu conex şi este în situaţie de incompatibilitate pentru că a fost şi comisar european, iar Curtea Europeană de Conturi verifică şi Comisia Europeană”, a spus el.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al grupului PPE, Pedro Lopez de Pablo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că o decizie a grupului privind punctul care îl priveşte pe Orban va fi luată într-o şedinţă a grupului care va avea loc la ora locală 17.00, cu aproximativ o oră înainte de votul în plen.

„Cred că majoritatea eurodeputaţilor PPE va vota împotrivă, dar nu exclud ca unii dintre ei să voteze şi favorabil. Noi încercăm să avem o disciplină de vot a grupului, dar nu reuşim întotdeauna. Nu există o decizie a grupului privind un vot comun la punctul respectiv, ar putea fi luată în şedinţa de diseară. Nu sunt la curent cu o solicitare a delegaţiei române a PDL privind acest subiect”, a precizat Pedro Lopez.

El a adăugat că se aşteaptă ca şi membrii delegaţiei PDL să voteze pentru Orban, deoarece există practica „susţinerii naţionale” a candidatului ţării proprii pentru o funcţie importantă în organismele UE, indiferent de culoarea politică.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii USL ar trebui să nu mai urmărească votul PPE şi să aibă grijă cu votul din interiorul familiilor lor politice.

„I-aş ruga pe amicii de la USL le sugerez să aibă grijă cu votul din interiorul familiilor lor politice. Din informaţiile mele, există liberali care votează împotriva domnului Orban şi au împins eurodeputaţi ALDE să voteze împotrivă”, a susţinut Preda.

Pe de altă parte, eurodeputatul PNL Renate Weber a precizat, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa grupului ALDE de luni seară s-a decis, la cererea liberalilor, ca grupul să voteze favorabil candidaturii lui Orban. „Categoric eurodeputaţii ALDE vor vota favorabil”, a spus ea, respingând afirmaţiile lui Cristian Preda.

„Nu e adevărat ce spune, cred că aşa şi-ar dori dânsul. Ai noştri colegi din PDL fac o campanie împotriva domnului Orban într-adevăr năucitoare, cu nişte lucruri care nu sunt adevărate. E stilul lor de a face politică”, a afirmat Weber.

Ea a arătat că eurodeputaţii PDL pot încerca să facă lobby împotriva lui Orban, însă nu vor convinge pe toată lumea, fiind de aşteptat ca şi membri ai grupului PPE să voteze favorabil, iar grupurile mai mici ale verzilor şi celorlalte familii din PE nu au ce să îi reproşeze candidatului român.

Votul din plenul PE este decisiv în privinţa ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg, în condiţiile în care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE îi urmează şi o validare de către Consiliul European, însă aceasta reprezintă doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.

Orban a confirmat săptămâna trecută că nu a renunţat la candidatura pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi, arătând că poartă în continuare consultări cu „foarte mulţi actori” privind votul din plenul Parlamentului European.

„Nu e o decizie pe care o iau singur, ci mă consult cu foarte mulţi actori, pentru că eu nu sunt doar o persoană individuală care este nominalizată, ci sunt nominalizarea României. Sunt şi fost comisar european, dacă aţi văzut audierile, aţi văzut că unii mi-au atras atenţia ca s-ar putea din postură de fost comisar european să ajut Comisia Europeană. Deci este o decizie pe care nu pot să o iau singur, dacă aş fi putut să o iau singur, aş fi luat-o mai repede cu siguranţă”, a declarat, marţi, Orban.

Întrebat dacă a avut consultări şi cu preşedintele Traian Băsescu, cu conducerea PDL sau liderii grupului PPE, Orban a refuzat să comenteze.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele PE, Martin Schulz, răspunzând unei întrebări, că decizia finală în cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru o funcţie la Curtea Europeană de Conturi aparţine plenului PE.

Întrebat dacă ia în calcul altă candidatură după respingerea lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi de către Comisia de Buget din PE, Ponta a răspuns că decizia în cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. „Domnul Orban este un tehnocrat, a fost şi în echipa domnului Barroso”, a spus Ponta.

Premierul român a spus că Orban a fost „o victimă inocentă” a unor dispute politice.

Liderul grupului europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan susţinea, într-o conferinţă de presă, că votul popularilor din Comisia de control bugetar din PE, iniţial favorabil candidaturii lui Leonard Orban, a fost schimbat în urma unui mesaj transmis de Elena Băsescu. „Între audiere şi momentul votului, candidatul iese din sală, iese şi staff-ul tehnic şi rămân cei care votează. Am rămas şi a apărut doamna Elena Băsescu, cu Traian Răzvan Ungureanu şi Sebastian Bodu. A avut un mesaj, bănuiesc că de la Traian Băsescu, pentru că nu înţeleg cum s-a schimbat votul popularilor atunci, ei erau încântaţi de Leonard Orban”, a spus Ivan.

Pe de altă parte, europarlamentarii PDL au arătat că votul negativ al popularilor europeni la audierea lui Leonard Orban se explică prin faptul că PPE nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale, adăugându-se şi impresia proastă a popularilor faţă de Guvernul Ponta.

Curtea Europeană de Conturi are câte un membru din cele 27 de state UE, rolul instituţiei fiind să controleze pe teren modul în care sunt administrate fondurile europene, să elaboreze rapoarte cu privire la verificările efectuate, precum şi să înainteze PE şi Consiliului UE un raport anual de descărcare de gestiune pentru modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul.

Membrii Curţii sunt desemnaţi pentru un mandat de câte şase ani, reprezentantul actual al României, cu un mandat început în 2007 fiind judecătorul Ovidiu Ispir.

În cazul respingerii candidaturii lui Leonard Orban, România nu pierde postul respectiv, fiind însă necesară reluarea procedurii de nominalizare.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...