La începutul lunii mai, Tony McNally, cercetător din cadrul European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading (ECMWF), a atras atenţia că introducerea acestei tehnologii la scară globală va afecta prognozele meteo şi ar „putea ajunge să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte”.
„Industria de telefonie mobilă a demonstrat deja în cadrul unor organisme internaționale de standardizare că 5G poate fi utilizat în siguranță în paralel cu alte servicii, inclusiv servicii de detectare a vremii, sateliţi comerciali, radare și alte aplicații care utilizează unde adiacente”, spune GSMA într-un comunicat.
Asociaţia este încrezătoare că serviciile 5G și serviciile pentru estimarea vremii pot coexista și avertizează împotriva credibilității celor care pretind un impact negativ al rețelelor 5G asupra datelor de prognoză meteo.
„5G și prognozele meteo pot și vor coexista – este absurd să sugerăm altfel”, a declarat Brett Tarnutzer, șeful Spectrum, GSMA. „A sugera că prognoza noastră pentru şapte zile va dispărea cu 5G este pur și simplu o ştire falsă. Nu putem permite ca aceste tactici să ne împiedice să profităm de avantajele socio-economice imense ale rețelelor 5G. Îi îndemnăm pe toți să se uite la fapte și să nu fie atrași de retorica înșelătoare”.
GSMA spune că argumentele „alarmiştilor” nu iau în considerare modul în care 5G funcționează și încercările testate pentru gestionarea problemelor de interferență fără adoptarea unor protecții prea restrictive.
Gestionarea incorectă a spectrului afectează 5G
Europa se află în mijlocul identificării și alocării spectrului de frecvențe pentru 5G, ceea ce va garanta că aceasta rămâne competitivă din punct de vedere tehnologic și economic la nivel global. Pentru a proteja serviciile existente, faptele nu susțin adoptarea de noi limite tehnice care ar face ca 50% sau mai mult din spectru să fie inutilizabil pentru serviciile 5G. Acesta ar fi gestionarea slabă a spectrului de frecvențe radio și ar avea ca rezultat implementări restrânse de 5G în Europa și la nivel global, pierzând în mod inutil o resursă publică limitată.
Beneficiile socio-economice ale 5G, periclitate
Restricționarea lansării rețelelor ultra-rapide de 5G pune în pericol avantajele socio-economice imense, pe care cetățenii și companiile o vor câștiga de la 5G. Se estimează că industria de telefonie mobilă va adăuga 565 miliarde dolari la PIB-ul mondial și 152 miliarde dolari pentru veniturile fiscale din 2020 până în 2034.
Statele riscă să piardă aceste câștiguri dacă operatorii de telefonie mobilă nu au acces la acest spectru vital, atrage atenţia GSMA.
„Cerem Europei și altor țări din întreaga lume să nu lase o campanie de dezinformare să închidă ușa unei noi lumi a posibilităților pe care 5G le va aduce”, a adăugat Tarnutzer. „De la bandă largă mobilă la viteze asemănătoare fibrelor până la fabricile digitale și chirurgie de precizie – fără spectrul mmWave, niciunul dintre aceste cazuri de utilizare nu va atinge întregul lor potențial. Luarea deciziilor privind 5G care nu se bazează pe fapte va submina serios impactul potențial al 5G asupra comunităților și economiilor”.
GSMA reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume şi reuneşte peste 750 de operatori cu peste 350 de companii din cadrul ecosistemului mobil mai larg, inclusiv producătorii de dispozitive, companiile de software, furnizorii de echipamente și de internet, precum și organizațiile din sectoarele industriale adiacente. GSMA produce, de asemenea, cele mai importante evenimente MWC organizate anual în Barcelona, Los Angeles și Shanghai, precum și Seria 360 de conferințe regionale.