Dezvoltatorul GTC, care deține birourile City Gate din București, ar putea începe proiectul rezidențial din Expoziției în următorii doi ani
Compania deține de mai mulți ani un teren în zona Expoziției din Capitală, unde planurile inițiale erau de a construi un proiect de birouri. Pandemia a schimbat însă piața birourilor. Tot mai multe companii au adoptat un model de lucru hibrid și renunță la spațiile excedentare.
Economica.net relata în toamna lui 2021 că GTC ia în calcul și varianta dezvoltării unui proiect rezidențial în locul proiectului de birouri.
Acum, pe terenul respectiv ar urma să fie construit un proiect rezidențial, numit Spatio, cu o suprafață de 23.300 de mp. Acesta ar urma să fie lansat în următorii doi ani, potrivit celor mai recente date financiare ale companiei. Tot pe lista de investiții a grupului se află și două clădiri de birouri, una în Sofia, iar cealaltă la Belgrad.
GTC nu a mai construit de la zero niciun proiect pe piața de la noi de mai bine de 14 ani.
La finele lui 2018, GTC obținuse autorizația de construire pentru un proiect de birouri, cu o investiție de 100 de milioane de euro, însă acesta nu a mai fost dezvoltat. Proiectul urma să fie construit pe o parte din terenul fostei fabrici Griviţa, acolo unde Portland Trust a finalizat construcția Expo Business Park, vândut anul trecut, iar Impact a proiectul cu apartamente Luxuria.
Portofoliul de birouri al companiei, format din clădirile City Gate, Premium Point și Premium Plaza, avea la finele lui 2022 o suprafață de 62.500 de mp și un grad de ocupare de 74%, în creștere față de nivelul de 66% din 2021, potrivit datelor din rapoartele financiare ale dezvoltatorului.
Valoarea cumulată a clădirilor de birouri a fost anul trecut de 163,7 milioane de euro, iar durata medie a contractelor de închiriere este de patru ani. Chiria medie pentru cele trei clădiri pe care GTC le are în București a fost de 18 euro/lună/mp.
Veniturile din chirii au fost de 8,46 de milioane de euro, în scădere de la 12 milioane de euro înregistrate la finele lui 2021. Aceasta scădere vine în mare parte din vânzarea clădirii de birouri Cascade din București, pentru care a încasat 10,3 milioane de euro.
Clădirile City Gate sunt cel mai valoros activ al companiei, evaluate la 125 de milioane de euro. Gradul de ocupare în clădire este de 68% cu mult sub gradul de 81% cât era la finele primului trimestru din 2021.
Listat pe Bursa de la Varșovia, GTC este prezent pe piețele din Polonia, Ungaria, Serbia, Croația, România și Bulgaria. În total, GTC are un portofoliu de active în regiune cu o valoare de două miliarde de euro, iar veniturile din chirii au fost de 167 de milioane de euro.
Sura foto: Lavan Engineering