GTC vinde şi mallul Galleria din Arad

Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC), care a dezvoltat pe piaţa românească centre comerciale sub brandul Galleria, a semnat un acord preliminar pentru vânzarea mallului din Arad, se arată în raportul financiar al companiei la şase luni. 
Andrada Ghira - vin, 21 aug. 2015, 09:00
GTC vinde şi mallul Galleria din Arad

Globe Trade Center (GTC) îşi curăţă portofoliul de proprietăţile imobiliare care îi aduc pierderi. Compania a anunţat încă din 2012 că va vinde mallurile Galleria din Piatra-Neamţ, Suceava şi Buzău. După repetate încercări, GTC a vândut mallurile Galleria din Suceava şi Buzău. 

Raportul financiar al GTC arată că dezvoltatorul a semnat în trimestrul trei al acestui an acorduri preliminare pentru vânzarea mai multor active, printre care şi mallul Galleria din Arad. 

GTC are de rambursat 27,8 milioane de euro, bani împrumutaţi de la Raiffeisen Bank şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru construcţia mallului din Arad, inaugurat în plină criză, în 2011. În luna iunie a acestui an, GTC a anunţat că şi-a restructurat creditele accesate la BERD pentru mallurile din Arad şi Piatra-Neamţ, o mutare prin care compania poate trece la vânzarea activelor. 

Anul trecut, GTC a investit un milion de euro în deschidera unui parc de distracţii cu o suprafaţă de 1.500 mp în incinta mallului din Arad. Retailerul ancoră al mallului din Arad, Cora, şi-a încetat activitatea de la 1 iunie. 

După vânzarea mallului din Arad, GTC va mai deţine doar proiectul din Piatra-Neamţ, mall care ar putea fi vândut. 

Compania mai deţine un teren de 12,3 ha în Bucureşti, unde intenţiona să dezvolte tot un mall sub brandul Galleria. În urmă cu doi ani, dezvoltatorul anunţa că nu mai poate construi centrul comercial pentru că terenul era considerat zonă verde.  

GTC a vândut şi malluril din Suceava şi Buzău

În vara lui 2013, firma suceveană Primagra, care se ocupă de comerţul cu rulmenţi, a cumpărat mallul din Suceava.

CITEŞTE ŞI Un vânzător de rulmenţi a cumpărat mallul Galleria Suceava de la GTC

A urmat vânzarea mallului din Buzău, tranzacţie parafată în primăvara acestui an. Cumpărătorul mallului este Grupul Eurosting, care activează în domeniul producţiei şi comercializării produselor de prevenire şi stingere a incendiilor. 

CITEŞTE ŞI Mallul Galleria din Buzău a fost cumpărat de producătorul autohton de stingătoare Eurosting

Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzău, în septembrie 2008. În primăvara lui 2009 a fost inaugurat Galleria Suceava, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro. Galleria Piatra Neamţ a fost deschis la începutul lunii septembrie 2009. Investiţia a fost de 20 de milioane de euro. GTC mai deţine şi mallul Galleria din Arad, inaugurat în 2011.

Veniturile din închiriere şi servicii ale GTC au fost de 26 de milioane de euro în cel de-al doilea trimestru al acstui an, faţă de cele 27 de milioane de euro înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru priemele şase luni din acestn an, GTC a înregistrat venituri de 53 milioane de euro, cu două milioane de euro mai puţin faţă de primul semestru din 2014, pe fondul vânzării proiectului de birouri Kazimierz din Polonia şi a mallului Galleria din Buzău.

Dezvoltatorul a înregistrat o pierdere netă de 2 milioane de euro în T2 din 2015, faţă de cele 70 de milioane de euro în T2 2014, iar proftul net a fost de 6 milioane de euro, faţă de 72 de milioane de euro înregistrate în S1 2014. Valoarea proprietăţilor la data de 30 iunie a fost de 1,23 miliarde de euro.

GTC România este unul din cei mai vechi dezvoltatori imobiliari de pe plan local, cu investiții totale de peste 400 milioane de euro. Compania deține proiectul de birouri City Gate, cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați, al cărui grad de ocupare este de 91%. Compania a mai dezvoltat și două ansambluri rezidențiale, FeliCity și Rose Garden, ambele în București. Proiectul Felicity a fost preluat de o subsidiară a Unicredit Bank, care a şters astfel datoria GTC. 

GTC este al doilea cel mai mare dezvoltator din Polonia, listat la Bursa de la Varşovia şi controlat de gigantul american Lone Star Funds, care deţin 55% din companie. Americanii de la Lone Star sunt insistenţi şi vor să-şi crească participaţia la 66% din GTC, însă ceilalţi acţionari continuă să respingă ofertele de preluar. 

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife reduse pentru perioada sărbătorilor. Călătorii pot rezerva acum zboruri......
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...