Guns N’ Roses şi Red Hot Chili Peppers vor intra în Rock and Roll Hall of Fame

Trupele americane Guns N' Roses şi Red Hot Chili Pepper se numără printre artiştii care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2012, în cadrul unei ceremonii speciale ce va fi organizată pe 14 aprilie, în oraşul american Cleveland, au anunţat, miercuri, organizatorii.
Economica.net - mie, 07 dec. 2011, 18:13

Potrivit huffingtonpost.com, ceilalţi artişti care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame sunt grupul hip-hop Beastie Boys, cantautoarea Laura Nyro, cântăreţul britanic Donovan şi trupa britanică The Faces – din care au făcut parte Rod Stewart şi chitaristul trupei The Rolling Stones Ronnie Wood.

Laura Nyro, care a compus hiturile „Wedding Bell Blues” şi „When I Die”, este singura femeie dintre artiştii aleşi pentru a fi incluşi anul viitor în Rock and Roll Hall of Fame.

Cântăreaţa Donna Summer, trupele de fete Joan Jett and the Blackhearts şi Heart, dar şi trupa Rufus, în care a cântat Chaka Khan s-au aflat şi ele pe lista scurtă a artiştilor propuşi spre includere, dar nu au primit această distincţie, una dintre cele mai prestigioase din industria muzicală ce poate fi oferită unui artist, indiferent de genul muzical abordat de acesta.

Însă nu doar femeile au fost „excluse” de la ceremonia de anul viitor, întrucât votanţii au decis să nu îi includă pe Eric B & Rakim, War, The Cure şi The Spinners.

Trupa Guns N’ Roses a cunoscut succesul pe scena muzicii rock în 1987, odată cu albumul ei de debut, „Appetite for Destruction”. Avându-i în componenţă pe solistul Axl Rose, chitariştii Slash şi Izzy Stradlin, basistul Duff McKagan şi toboşarul Steven Adler, acest grup californian a dominat muzica de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 cu rockul ei agresiv şi carismatic. La începuturile carierei sale, trupa a fost criticată pentru versurile piesei „One in a Million”, catalogate homofobe, misogine şi rasiste. Grupul american a fost definit, însă, şi prin disfuncţionalităţile dintre membrii lui şi scandalurile din vieţile lor private, în care abundau excesul de droguri, sex şi stilul de viaţă rock and roll.

Guns N’ Roses a vândut peste 100 de milioane de albume pe plan mondial, dovedindu-se a fi un concurent serios pentru industria muzicală a anilor ’90, dominată în acea vreme de artişti pop, precum Madonna şi Michael Jackson. Însă disputele dintre membrii trupei, adeseori purtate în văzul întregii lumi, au cauzat în cele din urmă destrămarea grupului, produsă în 1996. Includerea formaţiei americane în Rock and Roll Hall of Fame va relansa cu siguranţă, încă o dată, discuţiile despre reunirea trupei, cel puţin pentru ceremonia de la Cleveland de pe 14 aprilie.

Spre deosebire de muzicienii de la Guns N’ Roses, cariera celor din trupa Red Hot Chili Peppers a urmat o altă traiectorie. În ciuda unor probleme, precum decesul cauzat de droguri al chitaristului Hillel Slovak şi plecarea chitaristului John Frusciante, formaţia americană, care îi are acum în componenţă pe solistul Anthony Kiedis, basistul Flea, toboşarul Chad Smith şi chitaristul Josh Klinghoffer, a lansat cel de-al 10-lea album de studio, intitulat „I’m With You”, în august 2011.

Grupul Beastie Boys, alcătuit din Adam Yauch, Mike Diamond şi Adam Horowitz, se numără printre pionierii muzicii rap.

Atât Rod Stewart, cât şi Ronnie Wood, membri în grupul The Faces, vor fi incluşi pentru a doua oară în Rock and Roll Hall of Fame – Stewart a fost inclus în 1994 în calitate de artist solo, iar Wood, în 1989, odată cu grupul The Rolling Stones.

Cântăreţul britanic Donovan este cunoscut pentru hitul „Mellow Yellow”.

Trupele Guns N’ Roses şi The Faces au fost incluse încă de la prima nominalizare. Red Hot Chili Peppers a trebuit să aştepte a doua nominalizare, iar Beastie Boys şi Laura Nyro au fost respinşi de două ori înainte de succesul repurtat în acest an.

Muzicianul de blues Freddie King va fi recompensat cu distincţia postumă Early Influence, producătorul muzical şi organizatorul de concerte rock Don Kirshner, care a murit la începutul acestui an, va primi Ahmet Ertegun Award, iar producătorii muzicali Tom Dowd, Glyn Johns şi Cosimo Matssa vor fi recompensaţi cu The Award For Musical Excellence.

În 2011, în Rock And Roll Hall Of Fame, al cărui muzeu se află în oraşul Cleveland din statul american Ohio, au fost incluşi Alice Cooper, Neil Diamond, Tom Waits, Dr. John şi Darlene Love. Sunt eligibili pentru includere artişti şi trupe cu o carieră de cel puţin 25 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Statul are obligaţia de a crea oportunităţi pentru ca românii plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară
Ciolacu: Statul are obligaţia de a crea oportunităţi pentru ca românii plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară
Statul are obligaţia de a crea oportunităţi pentru ca românii plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară, întrucât a avut o abordare greşită în legătură cu politicile de......
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în ...
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...