Euribor scade puternic şi anulează deprecierea leului pentru românii cu credite în valută

Banca Centrală Europeană a tăiat încă 0,25 de pp din dobânda cheie şi a stabilit un nou minim istoric la 0,75%. De-a lungul timpului, dobânzile de pe piaţa interbancară nesecurizată au urmat strict dobânda BCE şi asta înseamnă că cei cu credite în euro legate de Euribor vor avea parte în curând de dobânzi mai mici. Veste este bună şi pentru clienţii băncilor din România care au venituri în lei, mai ales după valul de depreciere a monedei naţionale.
Mihai Banita - Dum, 08 iul. 2012, 21:02
Euribor scade puternic şi anulează deprecierea leului pentru românii cu credite în valută

Italianul Mario Draghi aduce cea de-a trei reducere a dobânzii cheie de când se află în fruntea BCE, pe lângă injecţia de 1.000 de miliarde de euro în băncile comerciale în operaţiuni repo cu scadenţa la trei ani: două operaţiuni în iarna trecută au adus dobânda de referinţă de la 1,5% la 1%, iar joi a mai tăiat încă 0,25 pp.

Efectele s-au resimţit a doua zi pe piaţa monetară interbancară, când cotaţiile Euribor la toate scadenţele au ajuns la un nou minim record.

Euribor la 3 luni a căzut de la 0,641% la 0,549%, o scădere de 14%, iar Euribor la 6 luni a căzut de la 0,92% la 0,831%, o scădere de aproape 10%.

Euribor la 3 şi 6 luni sunt indicatorii relevanţi pentru variaţia dobânzilor la creditele în euro şi aceştia se adună la o marjă fixă de dobândă.

În 10 iunie 2010 Euribor la 6 luni depăşea nivelul de 1%, după ce timp de un an a stat sub acest nivel. A crescut apoi până la 1,831% în iulie 2011, după ce Banca Centrală Europeană a ridicat dobânda cheie şi criza euro a intrat într-o nouă fază. Euribor a început să scadă din decembrie anul trecut şi referinţa la 6 luni a pierdut aproape 0,9 puncte procentuale. Euribor la 3 luni a căzut de la 1,47% în decembrie 2011 cu peste 0,9 pp.

O astfel de reducere de 0,9 pp, la un credit de 60.000 de euro pe 30 de ani, cu o dobândă anterioară de 7%, face ca rata lunară să scadă de la 400 de euro la 363 de euro.

Exprimată în lei la cursul mediu BNR, rata din decembrie era de 1.730 de lei (4,3267 lei/euro), în timp ce cea redusă din prezent se ridică la 1.638 de lei (4,5142 lei/euro). Astfel, scăderea Euribor compensează toată deprecierea leului din ultima perioadă şi chiar lasă cu un mic câştig debitorul. Euro ar trebui să ajungă la 4,75 lei pentru ca, la dobânzile actuale, rata lunară să ajungă la nivelul din decembrie 2011.

Unii vor trebui însă să mai aştepte până să vadă ratele mai mici la credit. De regulă, dobânzile se recalculează de două ori pe an în cazul creditelor a căror dobândă variază în funcţie de Euribor 6M şi de patru ori pe an în cazul în care este folosit Euribor 3M.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...