Guvernul pregătește un ajutor de stat de 1,7 miliarde de euro pentru industria afectată de criza energetică
Tema memorandumului este “Mandatarea Ministerului Economiei, autoritate publică națională cu atribuții în domeniul politicilor industriale, pentru identificarea oportunităților de finanțare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce privește industria energointensiva în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză și Tranziție”.
Banii ar urma să vină fie din fonduri europene și ar urma să fie solicitați Comisiei Europene, cu motivația că ar putea fi sume din exercițiile financiare anterioare care ar putea fi altfel pierdute de țara noastră, fie din sumele obținute de România din comercializarea certificatelor de emisii
Au fost indentificate trei tipuri de companii care ar urma să se califice la acest ajutor de stat.
Intreprinderi care au fost inchise ca urmare a impactului cresterii pretului la energia electrica si la gazul natural (de ex. industria chimica, fabricarea aluminei ).
“Cresterea preturilor la energia electrica si la gazul natural a fost determinata de cresterea pretului gazului natural rusesc inca din anul 2021 (COM in iulie 2021 a aratat ca cresterea preturilor este determinata in proportie de peste 80 % de cresterea pretului de catre Rusia)”, arată memorandumul.
Intreprinderi care inca functioneaza insa au inregistrat pierderi masive si reducerea EBITDA in proportii semnificative, din nefericire, indeplinind astfel conditiilede eligibilitate prevazute de Cadrul temporar (de ex. industria sticlei si a cimentului )
Intreprinderi al caror proces tehnologic a permis inchiderea partiala de capacitati de productie de materii prime si produse intermediare si care au substituit aceste inchideri partiale cu achizitionarea de materii prime si produse intermediare din import. “In absenta acestor masuri de adaptare la conditiile crizei, aceste firme, desi supravietuiesc generand pierderi, ar fi inregistrat pierderi catastrofale si reduceri de EBITDA, in unele cazuri ar fi inregistrat chiar EBITDA negativ, ceea ce ar fi culminat cu inchiderea si falimentul lor. Pe de alta parte, inchiderea partiala a capacitatilor de productie de materii prime si de produse intermediare a determinat sectionarea integrarilor pe verticala, concedierea de forta de munca calificata, precum si alte efecte negative oglindite in economia orizontala”, spune inițiatorul.
Practic este vorba despre majoritatea companiilor industriale mari care, într-o formă sau alta, au avut de suferit în contextul crizei energetice și care, fie au închis capacități, fie au redus funcționarea lor, cele ma cunoscute fiind, poate, Alro sau Azomureș.
Câți bani ar primi fiecare, cu motivația inițiatorului:
Pentru companiile din prima categorie, o estimare preliminară a bugetului necesar sub formă de ajutoare este de aproximativ 400 milioane Euro.
“Aceste ajutoare ar trebui să acopere cheltuielile de conservare și repornire. Ele ar trebui furnizate doar în situația repornirii, fondurile urmând să fie transferate la data la care se aprobă în organele societății respective repornirea capacităților, data de referință atât pentru plata cheltuielilor de conservare (ex post) cât și a cheltuielior de repornire (ex ante).
Trebuie menționat că aceste intreprinderi, prin inchiderea lor, au sprijinit efortul colectiv de reducere a consumului în vederea traversării iernii 2022-2023.
De asemenea, redeschiderea lor va avea un impact semnificativ pe diferite componente;
reducerea presiunii determinate de criza alimentară prin reluarea producției de
ingrășăminte chimice;
absorbție de forță de muncă ceea ce va reduce povara statului pe Fondul de șomaj;
creșterea contribuțiilor la bugetul de stat și bugetele speciale;
reducerea dependenței de importuri
Pentru intreprinderile din a doua categorie o estimare preliminară a bugetului necesar sub formă de ajutoare este de aproximativ 700 milioane Euro.
Pentru aceste intreprinderi, este imperativ necesară acordarea de ajutoare de stat, întrucât aceste companii au înregistrat pierderi severe și o crestere a costurilor ceea ce le-a redus masiv competitivitatea. Foarte multe au apelat la credite bancare suplimentare, fiind în momentul de față cu grade de îndatorare ridicate ceea ce face accesul la finanțări foarte dificil. De aceea, acordarea de ajutoare de stat nerambursabile le va permite să redevină bancabile și să își continue activitatea, crescând competitivitatea.
Pentru intreprinderile din a treia categorie o estimare preliminară a bugetului necesar sub formă de ajutoare este de aproximativ 600 milioane Euro.
Pentru aceste intreprinderi, este de asemenea imperativă acordarea de ajutoare de stat, întrucât aceste companii au înregistrat o creștere severă a costurilor ceea ce le-a redus masiv competitivitatea.
Creșterea de costuri vine din reducerea parțială de capacități de producție de materii prime și produse finite, recurgând la importuri, ceea ce le crește gradul de expunere la riscuri de piață, pe care în mod normal nu le-ar fi avut. Și aceste intreprinderi au apelat la credite bancare suplimentare, fiind în momentul de față cu grade de îndatorare ridicate ceea ce face accesul la finanțări foarte dificil.
Ca și la categoria de mai sus acordarea de ajutoare de stat nerambursabile le va permite să redevină bancabile și să își continue activitatea, crescând competitivitatea.