„Guvernul nu are altă poziţie decât cea exprimată de Ministerul Economiei la finalul negocierilor. Acel punct de vedere al Mnisterului Economiei este ultimul şi pe acela contăm”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, răspunzând unei întrebări a presei pe această temă.
Firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.
Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul CC preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat vineri seara, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.
„Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea”, a spus Bode.
Reprezentanţii Bayfront Capital Partners, care controlează firma canadiană, au arătat însă că au ajuns, vineri, la un „acord verbal definitiv” cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi că se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.
Marţi, firma canadiană Roman Copper a reiterat că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie.
Roman Copper a adaugat că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min şi că se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.
Conducerea Roman Copper a anunţat totodată că doreşte să se întâlnească cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Economiei pentru clarificarea neînţelegerilor apărute în negocierile de preluare a Cupru Min, firma anunţând şi angajarea a doi co-fondatori ai companiei canadiene Valhalla cu rezidenţă în România.
Ministrul Economiei Lucian Bode şi ambasadorul Canadei la Bucureşti au mers marţi la Palatul Victoria.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a afirmat că ambasadorul Canadei a venit la sediul Guvernului pentru o întâlnire progaramată cu Andreea Paul, consilierul economic al premierului, pe tema mai multor investiţii canadiene în România.
Suciu a mai spus că ministrul Economiei s-a întâlnit cu premierul Ungureanu pentru a clarifica mai multe poziţii înainte de întâlnirea cu sindicatele, care a aavut loc marţi după-amiaza.
Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.
Compania a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei şi un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.