Guvernatorul Băncii Angliei: Nu vom injecta noi fonduri în economie, redresarea este solidă

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat, vineri, că nu este necesar ca BoE să injecteze noi fonduri în economia britanică, aceasta arătând semne de redresare solidă, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 27 sept. 2013, 10:40
Guvernatorul Băncii Angliei: Nu vom injecta noi fonduri în economie, redresarea este solidă

Începând din 2009 şi până în prezent, Banca Angliei a injectat 375 de miliarde de lire sterline (586 de miliarde de dolari) în economia britanică. BoE cumpără obligaţiuni de la instituţiile financiare în speranţa că fondurile astfel injectate vor stimula creditul şi vor ajuta la creşterea economică.

Banca Angliei va lua în considerare majorarea programului de relaxare cantitativă (quantitative easing) dacă ritmul de creştere al economiei va scădea.

‘Dar părerea mea este că nu va fi cazul pentru o astfel de decizie şi nu o voi sprijini, ţinând cont că redresarea economică s-a întărit şi s-a extins’, a explicat Mark Carney într-un interviu acordat publicaţiei ‘Yorkshire Post’.

La ultimele trei reuniuni ale BoE, cei nouă membri ai comitetului de politică monetară au votat împotriva injectării de noi fonduri în economie, pe fondul scăderii ratei şomajului şi a creşterii economiei.

Dar unii economişti sugerează că BoE ar putea majora programul de relaxare cantitativă pentru a reduce ratele dobânzilor pe pieţele financiare, care au crescut din august, când Banca Angliei a anunţat că intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, până când rata şomajului va scădea sub 7%, fiind pentru prima dată când politica monetară este legată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă. BoE estimează că, în următoarele luni, rata şomajului va scădea lent de la actualul nivel de 7,7%, urmând să ajungă la 7,1% în trimestrul trei din 2016.

‘Baza redresării nu o constituie piaţa imobiliară, deşi se observă o schimbare a activităţii în sectorul imobiliar, iar Banca Angliei trebuie să urmărească cu atenţie evoluţiile în viitor’, a adăugat Mark Carney.

Creşterea economiei britanice s-a accelerat în trimestrul doi din 2013 datorită majorării cheltuielilor consumatorilor şi companiilor.

În perioada aprilie – iunie 2013, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut cu 0,7% comparativ cu precedentele trei luni, când avansul a fost de 0,3%, arată cifrele publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Datele ONS sunt în linie cu estimările analiştilor.

Comparativ cu trimestrul doi din 2012, economia britanică a înregistrat un avans de 1,4% în perioada aprilie – iunie 2013, faţă de 0,3% în precedentele trei luni, fiind cea mai rapidă creştere din 2011.

Este pentru prima dată din trimestrul trei din 2010 când toate sectoarele economiei – agricultură, producţie, construcţii şi servicii – au înregistrat creştere. Sectorul serviciilor, cu un avans de 0,6% în trimestrul doi, a furnizat cea mai semnificativă contribuţie la creşterea generală a Produsului Intern Brut.

Producţia industrială a urcat cu 0,6% şi sectorul construcţiilor a înregistrat o expansiune de 0,9% în perioada aprilie – iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...