Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei avertizează că taxa pe bănci ar putea reduce creditarea
Băncile franceze vor trebui să contribuie cu 15 miliarde de euro (18,7 miliarde de dolari) la Fondul Unic de Rezoluţie, bani care vor asigura finanţarea pentru închiderea băncilor cu probleme din 2015, în Europa.
Instituţiile de creditare sunt nemulţumite că Executivul francez intenţionează să renunţe la actualele reduceri de taxe de care beneficiază băncile, ca parte a măsurilor suplimentare ce vor fi adoptate pentru scăderea deficitului. Conform proiectului prezentat miercuri Cabinetului, aşa-numita taxă de risc sistemic plătită de instituţiile de creditare nu va mai fi deductibilă în Franţa, o decizie care ar putea aduce venituri suplimentare de 280 de milioane de euro anul viitor.
Taxa, introdusă în urmă cu trei ani, va fi înlocuită gradual de contribuţiile la Fondul Unic de Rezoluţie. Contribuţiile nu vor fi deductibile, au anunţat autorităţile franceze.
‘Înţeleg temerile băncilor franceze privind sporirea constrângerilor interne şi externe care le afectează capacitatea de creditare. Ele nu pot face faţă şi contribuţiei la Fondul Unic de Rezoluţie şi la taxa de risc sistemic, care nu va mai fi deductibilă. Trebuie adoptate urgent decizii, altfel vor exista consecinţe care vor afecta costul şi furnizarea de credite’, a explicat Christian Noyer într-un interviu acordat publicaţiei franceze ‘Les Echos’.
De asemenea, Christian Noyer a afirmat că propunerea Comitetului de Stabilitate Financiară (FSB) ca băncile considerate ‘prea mari pentru a da faliment’ (too big to fail) să nu poată acorda dividende şi bonusuri dacă nu vor respecta noile reglementări conform cărora costurile legate de colapsul unei bănci sunt suportate de creditori şi nu de plătitorii de taxe trebuie să fie ‘echilibrată rezonabil, astfel încât băncile să nu fie descurajate să acorde credite.
Mark Carney, preşedintele FSB şi guvernator al Băncii Angliei, a afirmat că noile reglementări vor încheia perioada în care plătitorii de taxe suportă costul salvării băncilor de importanţă sistemică.
Principalele bănci din Franţa – Societe Generale şi Credit Agricole – sunt prezente şi pe piaţa din România.