Într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă PAP, Adam Glapinski a declarat că instituţia nu ignoră avansul preţurilor şi nu va permite ca această creştere să devină persistentă.
Pandemia continuă să înrăutăţească perspectivele economice, astfel încât este prea devreme pentru o retragere a măsurilor de stimulare, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.
Acesta a adăugat: „Cel mai important este modul în care va evolua situaţia economică anul viitor. În cazul în care condiţiile economice rămân foarte bune, situaţia de pe piaţa forţei de muncă rămâne favorabilă şi inflaţia depăşeşte ţinta Băncii Centrale a Poloniei, va fi justificată renunţarea la politica monetară relaxată”.
În ultimele luni guvernatorul a declarat că Banca Poloniei trebuie să privească dincolo de creşterea preţurilor, care va fi „un fenomen temporar provocat de perturbările economice în urma pandemiei”.
Dar în ultima perioadă s-au înmulţit criticile la adresa Guvernului şi a Băncii Centrale a Poloniei pentru tolerarea actualului nivel al inflaţiei. Fostul guvernator Marek Belka avertiza că Polonia riscă „o catastrofă”, în urma rapidei creşteri a salariilor, care va duce la majorarea semnificativă a ratei inflaţiei.
Luni, Glapinski a declarat că nu vede indiciile unei spirale inflaţioniste provocate de creşterea salariilor, şi se aşteaptă ca majorarea preţurilor să încetinească din trimestrul doi din 2022.
În august, rata anuală a inflaţiei în Polonia a urcat la 5,4%. Totuşi, toţi cei 20 de economişti intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca la şedinţa de politică monetară de miercuri Banca Centrală a Poloniei să menţină rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,1%.
Ungaria şi apoi Cehia au fost în fruntea înăspririi politicii monetare în Europa. Alte state membre UE din regiune, cum ar fi Polonia şi România, au amânat majorarea dobânzilor, în pofida intensificării presiunilor preţurilor.
Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est a înregistrat un declin de 2,8% în 2020, faţă de un avans de 4,5% în 2019, iar pentru acest an se estimează o expansiune de 4%.
Sursa foto: Wikipedia.