Guvernul a abrogat loteria bonurilor fiscale și a prelungit data până la care se raportează obligaţiile bugetare restante
„Măsura este justificată deoarece în prezent operatorii economici din România sunt dotaţi cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, în majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF, şi transmit zilnic informaţii privind încasările realizate de comercianţi”, se explică în comunicat.
Loteria bonurilor fiscale s-a derulat pe parcursul a circa cinci ani, fiind introdusă în aprilie 2015, fiind organizată lunar. Premiile acordate în perioada de funcționare s-au ridicat la suma la aproximativ 60 de milioane de lei. Desfășurarea ei a fost suspendată în 2020, după declanșarea pandemiei de coronavirus, mai exact după intrarea în starea de urgență.
Cu toate că ar fi trebuit să se reia din această lună, respectiv la 90 de zile de la eliminarea stării de alertă, Guvernul a decis, la solicitarea Ministerului Finanțelor, desființarea ei.
Termenul până la care se raportează obligațiile fiscale
Tot vineri, Executivul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, prelungirea datei la care se raportează obligaţiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 şi care pot face obiectul restructurării.
Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, este prelungit, până la 31 ianuarie 2023, termenul de depunere a notificării privind intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare şi, până la 31 iulie 2023, termenul de depunere a solicitării de restructurare a obligaţiilor bugetare.
Sunt excluse din sfera de restructurare următoarele obligaţii bugetare:
* obligaţii bugetare principale şi accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice naţionale aferente fondurilor europene, precum şi taxele vamale, accizele şi taxa pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepţia inspecţiei fiscale şi a executării silite, revine Autorităţii Vamale Române;
*obligaţii bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări care a eşuat”.
De asemenea, precizează sursa citată, măsura de restructurare se aplică şi pentru obligaţiilor bugetare administrate de organul fiscal local, urmând ca autoritatea deliberativă existentă la nivelul unităţii administrativ-teritoriale să stabilească, prin hotărâre, procedura de aplicare a acestei măsuri.