Guvernul a adoptat a treia rectificare bugetară

Economica.net
23 11. 2020
snapshot_83285900

La rectificarea aprobată luni a fost avută în vedere o contracţie economică de 4,2%.

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat”, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Victoria, într-un briefing de presă după şedinţa Executivului.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

Ministerul Agriculturii a iesit pe plus la rectificare

Ministerul Agriculturii a primit, la a treia rectificare bugetară, aprobată în şedinţa de Guvern de luni, o sumă de peste 1,2 miliarde de lei, ceea ce primite finalizarea tuturor plăţilor către fermieri, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării, Adrian Oros.

„Rectificarea bugetară din această şedinţă de Guvern, unde Ministerul Agriculturii a primit o sumă de peste 1,2 miliarde de lei, ne permite să finalizăm toate plăţile privind subvenţiile către fermieri. Până la această dată, din avansuri, sunt plătite aproape 96%, pentru 750.000 fermieri. S-au plătit până acum 1,37 miliarde de euro, cu 103 milioane de euro mai mult decât s-a plătit în tot anul trecut. De asemenea, ne permite să ne ţinem de cuvânt şi anume să finalizăm acele despăgubiri pentru secetă pe care le-am început în septembrie şi să avem şi alte cheltuieli legate de subvenţia pentru motorină”, a spus Oros în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a mai anunţat că a fost adoptată şi o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor, „care venea să deblocheze o situaţie generată de o lege imperfectă a Partidului Social Democrat”, Legea 175/2020, care modifica Legea 17/2014, fiind blocate peste 49.000 de contracte.

„Această Ordonanţă prevede ca toate tranzacţiile iniţiate până la apariţia legii, adică 13 octombrie 2020, să se facă pe vechea procedură, în aşa fel încât să se evite litigii noi şi blocarea acelor tranzacţii, urmând ca toate tranzacţiile iniţiate după 13 octombrie să se facă pe procedura nouă, respectând toate acele prevederi din lege privind dreptul de preemţiune şi prioritizare acestor preemptori”, a explicat Adrian Oros.

Totodată, acesta a subliniat şi că luni Ministerul Agriculturii a plătit către cei care gestionează programele în şcoli, respectiv consiliile judeţene şi consiliile locale, 33,9 milioane de lei, 10 milioane pentru distribuirea de legume şi fructe în şcoli şi 23 milioane de lei pentru pentru distribuirea laptelui şi a produselor lactate.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior.

La rectificarea aprobată luni a fost avută în vedere o contracţie economică de 4,2%.