Guvernul a adoptat memorandumul convenit cu Rompetrol. România va încasa 200 de milioane de dolari UPDATED

Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 12:45
Guvernul a adoptat memorandumul convenit cu Rompetrol. România va încasa 200 de milioane de dolari UPDATED

La finalul şedinţei de miercuri, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că a aprobat această hotărâre prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group. De asemenea, The Rompetrol Group se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social, în schimbul a 200 milioane dolari, şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni.

Totodată, sunt reglementate principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.

„În fine, există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group”, se arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizată, pe baza observaţiilor primite de la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, şi va fi aprobată, miercuri, de Guvern.

 „Vreau să dăm un semnal foarte clar că vrem să salvăm investiţiile în România, chiar şi când acestea sunt victime ale bătăliilor politice, să salvăm locurile de muncă şi că, pentru Guvernul acesta, cei care investesc bani în România, care plătesc taxe şi creează locuri de muncă sunt parteneri. Nu cred că e nimic rău să spun asta, toţi cei care investesc bani, care plătesc taxe corect şi fac locuri de muncă trebuie sprijiniţi de către acest Guvern, indiferent că e vorba de cea mai mare companie din România sau de cea mai mică. Acesta este mesajul pe care vreau să-l dăm prin decizia de astăzi”, a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.

Săptămâna trecută, surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost inclusă pe agenda şedinţei de atunci a Guvernului, dar Executivul a amânat aprobarea hotărârii pentru o şedinţă viitoare.

Consilierul premierului pe probleme de strategii guvernamentale, Mirel Palada, a susţinut că acest subiect nu a fost discutat atunci de Guvern, dar premierul Victor Ponta a declarat ulterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost discutată, de fapt, atunci, de Guvern, în primă lectură, şi urmează să fie adoptată în această săptămână.

Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, „în funcţie de condiţiile pieţei”, cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „în baza unor considerente economice solide”, conform politicii în materie de investiţii.

„Potrivit memorandumului, The Rompetrol Group (80%) și statul român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România”, informează Guvernul.

Grupul Rompetrol va asigura finanţarea în totalitate a fondului de investiţii, asigurând fondurile necesare şi pentru participaţia statului român (pentru cei 20% din capitalul social al fondului). Astfel, Rompetrol va asigura o capitalizare de 150 milioane dolari în decursul duratei de investiţii şi în funcţie de necesarul de finanţare al fiecărui proiect, iar Fondul va atrage investiţii suplimentare de la terţi, cu un grad de îndatorare datorii-capital propriu de maxim 4:1.

Orice distribuire de profit din acest fond va fi efectuată numai în favoarea grupului Rompetrol, până la momentul la care investiţia de capital, respectiv 150 milioane dolari, va fi recuperată integral.

Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, „dacă simte nevoia”.

Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...