„Adoptăm astăzi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar şi punem într-o formă coerentă, mai clară şi mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative”, a afirmat susține Viorica Dăncilă.
Ea a menţionat că prin noile prevederi vor fi constituite mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Dăncilă a precizat și că alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal este o prevedere care se regăseşte în noul Cod Administrativ.
„Am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod Administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de consilii judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea, aducem soluţii şi în cazul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici, care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică, să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor”, mai spune Viorica Dăncilă.
Preşedintele Iohannis a reacţionat rapid şi a atacat decizia guvernului.
„În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiţia de dragul unor corupţi, PSD vrea acum să distrugă Administraţia de dragul baronilor locali. Este extrem de grav că o lege esenţială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, şi care reprezintă practic baza legală a administraţiei publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. OUG este un instrument prevăzut în Constituţie în mod explicit doar pentru situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei prezidenţiale.