‘Potrivit hotărârii aprobate astăzi, procedurile prevăzute de Legea privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii care sunt finalizate cu atribuirea unui contract de concesiune vor fi aplicabile doar dacă valoarea acestora depăşeşte pragul de 23.227.215 lei’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, au fost stabilite noi reguli pentru evaluarea documentaţiilor de atribuire publicate în SEAP.
‘ANAP va evalua, înainte de transmiterea spre publicare a invitaţiei/anunţului, conformitatea cu legislaţia aplicabilă în domeniu, cu excepţia caietului de sarcini şi a modelului de contract, în măsura în care valoarea estimată a concesiunii este egală sau mai mare cu pragul de 23.227.215 lei’, se spune în comunicat.
Conform actului normativ, atribuirea unui contract de concesiune este rezultatul unui proces de concesionare ce se derulează în mai multe etape: etapa de planificare, fundamentare şi pregătire; etapa de organizare a competiţiei şi atribuirea contractului; etapa post atribuire contract, respectiv executarea şi monitorizarea implementării contractului.
Totodată, normele introduc o nouă abordare care trebuie urmată de toate autorităţile în procesul de evaluare a ofertelor, indiferent de procedura de atribuire aleasă. Este vorba despre defalcarea acestui proces pe faze ce se finalizează cu rapoarte intermediare care sunt comunicate ofertanţilor, se spune în comunicat.
‘Contractele de concesiune de lucrări/servicii a căror valoare este mai mică decât pragul de 23.227.215 lei vor putea fi încheiate prin aplicarea procedurii simplificate. Aceasta se iniţiază prin publicarea în SEAP a unei anunţ de concesiune simplificat, însoţit de documentaţia de atribuire aferentă’, se precizează în comunicat.
Conform sursei citate, fiecare entitate contractantă va avea obligaţia de a elabora un studiu de fundamentare a deciziei de concesionare atunci când intenţionează să atribuie un contract de concesiune pe termen lung.