Guvernul a adoptat normele de aplicare ale Ordonanței privind fluxurile financiare din PNRR

14 02. 2022
Vilceanu

„Astăzi (luni, n.r.) a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare ale Ordonanţei 124/2021 privind fluxurile financiare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o Hotărâre de Guvern care, practic, detaliază modul în care se vor desfăşura aceste fluxuri financiare, însă, cel mai important lucru este faptul că, urmare a acestei Hotărâri de Guvern, se vor putea semna acordurile de finanţare dintre Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitate de Coordonator Naţional al PNRR şi ministerele de reformă pentru fiecare componentă în parte. De asemenea, ulterior semnării acestor acorduri, ministerele pot să prevadă în bugetul lor creditele de angajament şi creditele bugetare pentru îndeplinirea acestor investiţii şi pentru reforme, după care evident că, la rândul lor, ministerele vor semna acordurile de implementare şi convenţiile de finanţare cu agenţiile de implementare cu care lucrează sau pot semna contracte de finanţare. Practic, odată cu adoptarea acestei ordonanţe putem să începem semnarea tuturor documentelor, contractelor şi a absorbţiei de bani din PNRR”, a spus Vîlceanu la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

El a subliniat că „nu se putea face absorbţie fără ca aceste documente să fie semnate înainte”.

Pe de altă parte, ministrul a anunţat şi adoptarea Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea comitetului interministerial privind România atractivă.

„Aceasta este prima Hotărâre de Guvern. Am mai adoptat o Hotărâre de Guvern în seara asta care este la fel de importantă şi priveşte tot PNRR legată de componenta ‘Turism şi cultură’ şi se referă la Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea comitetului interministerial privind România atractivă. Se referă la un comitet interministerial care va avea ca obiect stabilirea modalităţii în care vor fi selectate obiectivele din cele 12 rute turistice din această componentă de ‘Turism şi cultură’ şi vorbim despre o finanţare totală pentru toate cele 12 rute de aproximativ 104 milioane de euro”, a explicat ministrul.

Cele 12 rute sunt: Ruta castelelor (care va îngloba 30 de obiective promovate şi 5 castele restaurate), Ruta curiilor din zona Transilvaniei (care va cuprinde 25 de obiective promovate şi 5 curii restaurate), Ruta culelor (15 obiective promovate şi 5 cule restaurate), Traseul gastronomiei tradiţionale româneşti (30 de obiective promovate), Ruta bisericilor fortificate (20 de obiective promovate), Ruta bisericilor de lemn (30 obiective promovate şi 10 biserici de lemn restaurate), Ruta mănăstirilor din zona Moldovei (30 de obiective promovate şi 5 mănăstiri restaurate), Ruta Sfântului Ladislau pe teritoriul României (2- de obiective promovate şi 5 biserici/clădiri de patrimoniu restaurate), Traseul Castrelor Romane (20 obiective promovate şi 5 castre restaurate), Ruta cetăţilor (reabilitarea a 5 cetăţi), Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creşterii atractivităţii zonei prin reabilitarea a 30 obiective tradiţionale şi Finanţarea rutei satelor cu arhitectură tradiţională (reabilitarea a 150 de case tradiţionale din toată România şi a infrastructurii specifice).