Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează managementul tipurilor de risc, după incendiul din Colectiv

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre care reglementează asigurarea la nivel naţional a managementului tipurilor de risc, pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, noile prevederi având în vedere incendiul din clubul Colectiv, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.
Economica.net - mie, 03 aug. 2016, 12:28
Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează managementul tipurilor de risc, după incendiul din Colectiv

‘Astăzi, în şedinţa Guvernului, s-a adoptat o Hotărâre de Guvern care urmează unei analize pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Afacerilor Interne au făcut-o şi angajamentului pe care aceste instituţii şi le-au luat după evenimentele din clubul Colectiv. Guvernul a aprobat o hotărâre care reglementează asigurarea la nivel naţional a managementului tipurilor de risc, pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. Noile reglementări au avut în vedere şi concluziile raportului Corpului de control al prim-ministrului realizat după incendiul din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, precum şi concluziile autoanalizelor realizate de Ministerul Afacerilor Interne şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă’, a spus Iolu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, actul normativ stabileşte autorităţile şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, structurile teritoriale aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi operatorii economici care au obligaţia de a asigura managementul tipurilor de risc.

‘Autorităţile responsabile asigură acest management de risc repartizat pe următoarele domenii de acţiune: prevenire, pregătire, răspuns, refacere şi reabilitare’, a spus Iolu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că, în temeiul acestei hotărâri, se vor elabora următoarele planuri de pregătire în domeniu: regulamente de gestionare a situaţiilor de urgenţă, concepţia naţională de răspuns, planuri de acţiune şi registrul de capabilităţi.

‘Regulamentele de gestionare a situaţiilor de urgenţă se avizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI şi se aprobă prin ordin al ministrului Afacerilor Interne’, a explicat Iolu.

El a afirmat că pentru fiecare din următoarele tipuri de risc – cutremure, epidemii, inundaţii, accident nuclear sau radiologic şi incendii de pădure, care au impact major asupra comunităţilor, mediului şi populaţiei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă elaborează cu avizul DSU din cadrul MAI o concepţie naţională de răspuns cu sprijinul celorlalte autorităţi publice.

‘De asemenea, hotărârea stabileşte şi cine e comandantul acţiunilor, pentru că au fost probleme în cazul Colectiv şi nu numai. Comandantul acţiunii (…) este persoana din cadrul MAI care planifică şi asigură integrat coordonarea operaţională a capabilităţilor implicate în acţiunile de intervenţie operativă pentru toate tipurile de risc. La nivel naţional, comandantul acţiunii este secretarul de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI sau persoana desemnată de acesta. Excepţia o reprezintă activitatea de căutare/salvare care trebuie să se desfăşoare în anumite medii specifice şi în care Ministerul Afacerilor Interne participă cu rol secundar. Ca titlu de exemplu, rolul principal poate reveni Ministerului Transporturilor pentru căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare, căutare de aeronave civile. De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale – pentru căutare de nave şi aeronave militare’, a precizat Liviu Iolu.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul din Moldova a aprobat o strategie de apărare pe 10 ani
Parlamentul din Moldova a aprobat o strategie de apărare pe 10 ani
Parlamentul din Republica Moldova, controlat de aleşi pro-occidentali, a aprobat o strategie de apărare pe zece ani, care cere creşterea cheltuielilor din acest domeniu ca parte a planului de......
2024 în cifre: Cei mai mari producători auto rămân cei tradiționali, dar chinezii vin puternic din urmă
2024 în cifre: Cei mai mari producători auto rămân cei tradiționali, dar chinezii vin puternic din urmă
În ciuda creșterii tot mai vizibile a producătorilor auto din China, clasamentul celor mai puternici constructori de mașini ...
Secretarul General al ONU a condamnat escaladarea tensiunilor dintre rebelii Houthi din Yemen și Israel
Secretarul General al ONU a condamnat escaladarea tensiunilor dintre rebelii Houthi din Yemen și Israel
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat escaladarea tensiunilor dintre rebelii Houthi din Yemen şi Israel ...
Analiza primul caz al unui om infectat cu gripă aviară a arătat mutații neobservate până acum, dar riscul rămâne scăzut
Analiza primul caz al unui om infectat cu gripă aviară a arătat mutații neobservate până acum, dar riscul rămâne scăzut
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat joi că analiza eșantioanelor din primul caz sever ...