Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru asigurarea alimentării cu energie termică a populaţiei în iarna 2016-2017

Economica.net
06 10. 2016
calorifer1_65349900_68240200

‘Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabileşte ca sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. În lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat’, se menţionează într-un comunicat al Executivului remis, miercuri, AGERPRES.

De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică.

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termica şi furnizorul de combustibil.

‘Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru ca la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la această soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei’, consideră ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis luni că va continua livrările de gaze către Elcen până pe 6 octombrie, în aşteptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă pentru rezolvarea situaţiei privind alimentarea cu energie termică a Capitalei.

‘Ordonanţa de urgenţă va permite Primăriei să plătească în avans subvenţia către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din Bucureşti. Aceşti bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puţin în funcţie de condiţiile meteo’, au declarat la începutul săptămânii, pentru AGERPRES, surse din domeniu.

Potrivit acestora, săptămâna trecută, la masa negocierilor, toţi actorii implicaţi în acest lanţ au fost de acord cu această variantă de compensare a datoriilor, însă Consiliul de Administraţie al Romgaz, întrunit luni, a cerut asigurări din partea Ministerului Energiei că această Ordonanţă va fi discutată în Guvern în şedinţa de miercuri.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) au depus pe 26 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, cererile de intrare în insolvenţă.

Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis, pe 22 septembrie, înaintarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, hotărârea fiind determinată de situaţia financiară a acesteia şi de datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse, situaţie generată, potrivit ELCEN, de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al ENGIE România, remis luni, 26 septembrie, AGERPRES, datoriile totale ale Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) faţă de Distrigaz Sud Reţele, societate deţinută de ENGIE România, se ridică la 155 milioane de lei, iar decizia de intrare în insolvenţă va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a distribuitorului de gaze.

De asemenea, pe 21 septembrie, conducerea RADET a fost mandatată să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET) are o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de căldură şi apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul său debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, cererea de intrare în insolvenţă a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), administrator judiciar fiind desemnat provizoriu Rominsolv SPRL.