Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre pentru finalizarea Hidrocentralei Paşcani, pe râul Siret
Actul normativ stabileşte coridorul de expropriere şi alocă peste 29 de milioane de lei pentru exproprierea celor peste 2.300 de hectare necesare continuării lucrărilor.
„Am spus că vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a finaliza hidrocentralele începute înainte de 1989 şi lăsate de izbelişte. Şi asta facem, chiar dacă deranjăm interese şi stricăm jocurile celor care nu vor binele României”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Proiectul a fost început în 1985 şi blocat de-a lungul anilor. În decembrie anul trecut, Sebastian Burduja a vizitat şantierul împreună cu deputatul Alexandru Muraru şi a stabilit un grafic accelerat de lucrări.
„Acesta este un proiect simbolic, care demonstrează că statul român poate finaliza obiective de investiţii începute înainte de 1989. Hidrocentrala Paşcani, cu o putere instalată de sub 10 MW şi o producţie medie anuală de 25,3 GWh, va avea un rol cheie în alimentarea cu apă a zonei Paşcani-Târgu Frumos şi va contribui la diminuarea riscurilor de inundaţii, care au cauzat pagube de sute de milioane de lei în regiune”, a precizat ministrul Energiei.
Lacul de acumulare aferent va avea o capacitate de peste 68 de milioane de metri cubi de apă, iar lucrările sunt deja realizate în proporţie de peste 80%. Statul român a investit până în prezent peste 400 de milioane de lei în acest proiect, iar termenul de finalizare este stabilit pentru trimestrul al doilea al anului 2026.
Această investiţie va contribui nu doar la producţia de energie, ci şi la securitatea resurselor de apă şi protecţia împotriva inundaţiilor, subliniind astfel importanţa dezvoltării infrastructurii energetice şi de apă la nivel regional, precizează Ministerul Energiei.